Zweedse gehaktballetjes met spruiten en aardappelpuree
Rund
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 500 g Gehakt
- 1 stuk(s) Uien
- 1 stuk(s) Eieren
- 800 g Aardappelen kruimig
- 600 g Spruiten
In Huis
- 100 g Boter
- 400 ml Melk
- 75 g Broodkruim
- 2 tl Dijonmosterd
- 1 tl Suiker
- naar smaak Zeezout
- naar smaak Witte peper
- 1 tl Pimentpoeder
- 50 ml Spa rood
- naar smaak Zwarte peper (vers gemalen)
- naar smaak Nootmuskaat
Recept stappen
- Snipper de ui zeer fijn. Verhit 1 eetlepel van de boter in een koekenpan en bak de uien zachtjes aan totdat ze zacht worden. Ze moeten niet bruin worden.
- Week het broodkruim in 250 ml van de melk. Knijp uit en meng met het gehakt, het ei, de ui, mosterd, suiker en piment. Breng op smaak met peper en zout. Check of het gehakt nu de goede consistentie heeft. Voeg als je het te stug vindt een klein beetje spa rood toe en meng. Maak gehaktballetjes ter grootte van een golfbal m.b.v. 2 eetlepels of gewoon met vochtige handen. Verhit 75 g van de boter in een koekenpan en bak de balletjes mooi bruin en gaar in ca. 20 minuten. Schud de pan in de tussentijd regelmatig zodat de balletjes aan alle kanten garen.
- Maak in de tussentijd de aardappelpuree en spruiten.
- Kook de aardappels in ca. 20 minuten gaar in wat water met zout. Doe het deksel op de pan. Verwarm 150 ml van de melk tot net onder het kookpunt. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de pureestamper. Voeg 25 g van de boter toe en roer goed door. Voeg dan beetje bij beetje de warme melk toe totdat je een mooie smeuïge puree hebt. Breng op smaak met peper en zout.
- Kook de spruiten gaar in water met wat zout in ca. 20 minuten. Giet af en bestrooi met wat nootmuskaat.
- Serveer de gehaktballetjes met de aardappelpuree en spruiten.
- <br>Tip: je kunt de jus van de gehaktballetjes verrijken door er 150 ml room aan toe te voegen. Laat het dan wel een klein beetje inkoken.