Zweedse gehaktballetjes in saus met gekookte aardappels en gesmoorde kool
Rund, Varken
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 800 gram vastkokende aardappels
- 1 stuks banaansjalot
- 600 gram groene kool
- 200 gram peen
- 4 el dille
- 2 el peterselie
- 400 gram Zweeds halfomgehakt
- 1 bakje crème fraîche
In Huis
- olie om te bakken
- 1 teentje knoflook
- boter om te bakken
- 1 tl paprikapoeder
- 100 ml water
- 0.24 blokje (runder)bouillon
- kneep citroensap (uit een flesje)
Recept stappen
- Was de aardappels en halveer. Snij grotere exemplaren in vieren. Zet op in gezouten water en kook gaar in 25-30 minuten.
- Snipper de sjalot fijn en fruit zachtjes glazig in wat olie in een afdekbare wok of koekenpan.
- Snij de groene kool in repen. Schil de peen en snij in halve maantjes. Snij de knoflook in hele dunne plakjes.
- Haal de sjalot uit de pan en laat afkoelen. Smelt in dezelfde pan een klont boter. Voeg de paprikapoeder toe. Wacht tot de boter stopt met bruisen en voeg de peen, knoflook en groene kool toe. Roerbak ca. 1 minuut en voeg een scheut water (ca. 100ml bij 4p) toe. Dek af en laat in ca. 15 min zachtjes gaar smoren. Roer af en toe.
- Hak de dille en peterselie fijn (bewaar wat voor garnering). Smelt nog een klont boter in een braad- of koekenpan. Meng het Zweeds gekruid gehakt met de afgekoelde ui, dille en peterselie (het gehakt is al gezouten!). Draai kleine balletjes en bak gaar en goudbruin. Haal met een vleespincet of schuimspaan uit de pan. Voeg het water en de crème fraîche toe, verkruimel het bouillonblokje erboven en roer goed door. Kook de saus in tot gewenste dikte voeg de balletjes weer toe. Garneer met de achtergehouden kruiden.
- Breng de kool op smaak met peper, zout en citroensap. Serveer de balletjes met de kool en de gekookte aardappels.
- Goed om te weten: Het gehakt (bij 4p) is gekruid met 1 tl piment, 0.5 tl nootmuskaat en zout.