Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Zwarte heilbot met groenten-aardappel gratin

Vis

  • Totale tijd minuten
1297 Zwarte Heilbot Met Groentenaardappel Gratin

Ingrediënten

In de box

  • 200 ml Room
  • 400 g Aardpeer
  • 400 g Wortelpeterselie
  • 500 g Belle de Fontenay aardappelen
  • 2 zakje(s) Gemengde sla
  • 4 filet(s) Zwarte heilbot

In Huis

  • 100 ml Melk
  • 4 teentje(s) Knoflook
  • 3 el Olijfolie
  • 1 el Witte wijnazijn
  • 1 tl Mosterd
  • 1 klontje(s) Boter
  • 1 scheutje(s) Olie
  • eventueel toevoegen Suiker
  • naar smaak Peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. Zet een pan met water en zout op het vuur en verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Zet een steelpannetje op met de room, melk en geperste knoflooktenen. Breng dit aan de kook en haal dan van het vuur. Zet even weg.
  3. Schil de aardperen en de wortelpeterselie en snij in dunne plakjes van maximaal een halve centimeter (als je een mandoline hebt is dat wel makkelijk).
  4. Was de aardappelen en snij die met schil en al, ook in dunne plakjes.
  5. Doe alle plakjes aardpeer, wortelpeterselie en aardappel in het kokende water en blancheer gedurende 4 minuten (vanaf dat het water weer kookt).
  6. Giet af en doe in een ovenschaal. Meng het roommengsel er doorheen, maak op smaak met peper en zout en zet in de oven voor 20 minuten.
  7. Maak een simpele dressing voor de sla met olijfolie, witte wijn azijn, mosterd, zout/peper en evt. een beetje suiker.
  8. Was de sla (bijvoorbeeld met behulp van een slacentrifuge). Meng de sla met de dressing.
  9. Als de groenten in de oven bijna gaar zijn, ga je de visjes bakken. Verwarm een klont boter met een klein scheutje olie.
  10. Als de boter bruinig begint te worden en stopt met schuimen, bak je de vis om en om mooi bruin en net gaar. Bestrooi met peper en zout.
  11. Serveer de vis met de gratin en de salade.
  12. Tip: knijp wat citroen in de aanbaksels voor een beetje een frisse jus of laat iedereen zelf wat citroen over zijn vis knijpen.