Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Zuid-Afrikaanse bobotie met rijst en fris komkommerslaatje

Rund

  • Totale tijd minuten
2024 33 WB boboti sperziebonen basmatirijst komkommerslaatje 16143

Ingrediënten

In de box

  • 400 gram sperziebonen
  • 1 stuks ui
  • 0.5 stukje gember
  • 6 tl specerijen
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 stuks Elstar appel
  • 4 stuks eieren
  • 2 blaadjes laurier (uit bakje specerijen)
  • 300 gram basmatirijst
  • 2 doosje rozijnen
  • 1 stuks komkommer

In Huis

  • olie om te bakken
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 ml melk
  • scheut olijfolie extra vierge
  • kneepje citroensap (mag uit flesje)
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Zet een steelpannetje met een klein laagje water op. Verwijder de steeltjes (de puntjes kan je laten zitten) van de sperziebonen en halveer. Kook, vanaf dat het water kookt, in ca. 5 minuten beetgaar. Giet en spoel af met koud water.
  3. Verwarm olie in een grote koekenpan. Snipper de ui en fruit zachtjes. Schil en rasp de gember. Hak de knoflook fijn. Voeg de gember, knoflook en aangegeven hoeveelheid(!) specerijen (zonder laurier) bij de ui en bak even mee tot de geuren vrijkomen. Voeg het gehakt toe en bak rul/mee.
  4. Snij de appel in kleine stukjes, voeg bij het gehakt. Voeg ook de beetgare sperziebonen toe en breng op smaak met peper en zout.
  5. Kluts de eieren met de melk en wat zout en peper. Zie tip.
  6. Vet een ovenschaal in en schep het gehaktmengsel erin. Druk goed aan (zo blijft het eimengsel er mooi op liggen). Giet het eimengsel eroverheen en druk de laurierblaadjes erin. Zet ca. 10 minuten in de oven tot het eimengsel is gestold.
  7. Zet intussen de rijst op met een dubbele hoeveelheid water en wat zout. Doe de rozijntjes erbij. Kook zachtjes in ca. 10 minuten droog en gaar.
  8. Snij de komkommer in dunne halve maantjes. Voeg een scheut olijfolie extra vierge, kneepje citroensap en wat zout en peper toe.
  9. Serveer de bobotie met de rijst en het frisse komkommerslaatje.
  10. Goed te weten: In het specerijenbakje bij 2p zit: 3 tl kerriepoeder, 2 tl komijnpoeder, 1 tl korianderpoeder en 1 blaadje laurier. In het bakje voor 4p zit het dubbele.
  11. Voeg een snuf kurkumapoeder toe als je dat in huis hebt.