Zomerse kipgehaktballetjes in mosterd-roomsaus met driegroentenstamppot
Kip, Snel klaar
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 900 gram Doré kruimige aardappels
- 400 gram pastinaak
- 2 stuks prei
- 400 gram kipgehakt (zomers gekruid)
- 1 stuks sjalot
- 1 zakje waterkers
- 1 bakje crème fraîche
In Huis
- boter
- scheutje melk
- 2 el mosterd
- 0.25 blokje kippenbouillon
Recept stappen
- Schil de aardappels en pastinaak en snij in grove stukken. Zet op in gezouten water en breng aan de kook. Kook in 15-20 minuten gaar. Zet een timer op 10 minuten. Verwijder alleen het groenste deel van de prei. Snij in ringen en was grondig. Voeg toe en kook de resterende tijd mee.
- Verwijder alleen het groenste deel van de prei. Snij in ringen en was grondig. Voeg toe als de timer gaat en kook nog 5-10 minuten mee.
- Maak je handen nat. Draai kleine balletjes van het kipgehakt, ca. 4 per persoon (zie tip). (Er zit al zout, peper, paneermeel, basilicum en oregano in het gehakt.) Verhit de boter in een koekenpan en bak de balletjes rondom in 10-12 minuten bruin en gaar. Snipper intussen de sjalot fijn. Bak mee in het vet als de balletjes dichtgeschroeid zijn.
- Giet de groenten af en stamp tot puree met een scheutje melk en een klont boter. Breng op smaak met peper en zout. Verwijder alleen de dikste stelen van de waterkers en hak grof. Roer door de stamppot en laat slinken op zacht vuur.
- Haal de kipballetjes uit de pan en roer de mosterd en crème fraîche door de sjalot door het braadvet. Kruimel het kippenbouillonblokje erbij. Roer de aanbaksels los en verdun evt. met een scheutje water tot de gewenste dikte is bereikt. Breng op smaak met flink peper. Laat de balletjes nog even mee warmen in de mosterdroomsaus.
- Serveer de stamppot met de balletjes in mosterdroomsaus.
- Leg het gehakt op een bordje en snij eerst in gelijke stukken met een nat mes. Draai daarna tot balletjes.