Zomers broccoli-tomaatstamppotje met Italiaanse gehakballetjes
Varken
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 1 kilo Frieslander aardappelen
- 2 stuks broccoli
- 400 gram Italiaans rundergehakt
- 2 takjes tijm
- 2 stronkjes roodlof
- 3 stuks rode trostomaat
In Huis
- 1 teen knoflook in de schil
- olie om te bakken
- 100 gram broodkruim
- 1 stuks ei
- 1 tl mosterd
- klontje boter
- scheut olijfolie extra vierge
- 1 stuks rode peper
Recept stappen
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Zet een flinke pan met gezouten water op het vuur.
- Plet de knoflook (met schil). Schil de aardappelen en snij in stukken. Voeg bij het kokende water, samen met de geplette knoflookteen en breng weer aan de kook. Zet een wekker voor 5 minuten, want daarna gaat een deel van de broccoli erbij.
- Mix het gehakt met het broodkruim, het ei en de mosterd. Breng op smaak met zout en peper. Rol er 3 gehaktballetjes per persoon van.
- Snij de roosjes van de broccolistronken, maak ze vrij klein. Snij vervolgens de grote stronk en de kleinere stronkjes die over zijn, in kleine stukjes. Doe de stronkjes na 5 minuten bij de aardappelen en voeg na nog eens 5 minuten de roosjes toe.
- Verwarm wat olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom in ca. 15 minuten bruin.
- Check na ongeveer 15 minuten (vanaf start koken) of de aardappels en broccolistronkjes gaar zijn. Giet af en haal de knoflook eruit. Verwijder het schilletje van de knoflook en snij fijn. Voeg weer bij de aardappels en stamp tot een grove puree met een klontje boter en een scheut olijfolie extra vierge. Breng op smaak met peper en zout.
- Halveer de roodlof, verwijder het hart en snij in halve ringen. Snij de tomaatje in blokjes van ca. 2 bij 2 cm. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snij in stukjes. Roer alles voorzichtig door de warme stamppot.
- Serveer de stamppot met de gehaktballetjes en de jus.