Zelfgemaakte kalfsgehaktbal met bright lights en aardappelpuree
Kalf
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 1000 gram aardappelen (Doré)
- sjalotten
- 400 gram kalfsgehakt
- 600 gram bright light snijbieten
- 3 stengels bleekselderij
In Huis
- 1 teen knoflook gekneusd
- 2 tenen knoflook
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl citroensap
- 1 ei
- 2 beschuitjes
- 2 tl ketjap manis
- 1 teen knoflook
- 1 klont boter
- olie om te bakken
- citroensap naar smaak
- olijfolie (extra vierge) naar smaak
- 1 el grove mosterd
Recept stappen
- Schil de aardappels en halveer. Zet samen met een gekneusde teen knoflook (in de schil) op in een pan gezouten water en kook gaar in circa 10-15 minuten.
- Hak de ui en pers de knoflook. Doe in een keukenmachine samen met koriander- en komijnpoeder, zout, peper en citroensap. Draai tot een smeuïge massa.
- Verhit de olie in een koekenpan en bak het kruidenmengsel twee minuten zachtjes aan. Haal van het vuur. Doe in een schaaltje en roer er de ketjap door. Laat afkoelen.
- Meng de afgekoelde kruidenmassa met het gehakt, het ei en de beschuitjes. Draai er ballen van.
- Verwarm in een braad- of koekenpan een klont boter en een scheutje olijfolie. Wacht tot de boter niet meer schuimt en wat bruin is en bak de ballen rondom bruin. Laat daarna op zacht vuur verder garen, circa 10-15 minuten met deksel. Voeg indien nodig een eetlepel water toe.
- Snij de stelen van de snijbiet in stukjes, was en leg apart. Snij het blad van de snijbiet in repen en was met behulp van een slacentrifuge. Hak een teentje knoflook fijn.
- Verhit wat olie in een wok of koekenpan en bak daarin een paar minuutjes de snijbietsteeltjes, totdat ze wat zachter worden. Voeg de gehakte knoflook bij de snijbiet, hussel om en voeg het blad toe. Schep een paar keer om en haal van het vuur als het genoeg geslonken is naar je smaak. Breng op smaak met zout en peper en eventueel een klein kneepje citroensap.
- Verwijder alleen het schilletje van de knoflook uit de pan met aardappels en stamp tot puree, samen met een flinke scheut olijfolie extra vierge, de mosterd en peper en zout. Snij de bleekselderij in halve maantjes en roer erdoor.
- Serveer de puree met de snijbiet en de gehaktballen. Voeg eventueel nog een scheutje water toe om van het aanbaksel jus te maken.