Witlofsalade met linzen, dadels en hazelnoten
Vegan
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 300 gram depuislinzen
- 400 gram wortelpeterselie
- 1 stuks venkel
- 4 stuks witlof
- 1 stuks banaansjalot
- 150 gram dadels
- 60 gram hazelnoten
- naar smaak waterkers
In Huis
- olie om te bakken
- citroensap (mag uit een flesje)
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl zout
- 4 el olijfolie extra vierge
- 2 el balsamicoazijn
- 2 tl mosterd
Recept stappen
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Spoel de linzen af en zet op in ruim water. Kook zachtjes in 30-35 minuten gaar (dit hangt sterk af van de linzen, kan per oogstmoment en dus zakje sterk verschillen!). Ze mogen nog wel een beetje een bite houden. Roer af en toe.
- Schil en snij de wortelpeterselie in dunne halve maantjes van max 1 cm. Snij de venkel in plakjes. Meng beide met olie, een kneep citroensap, peper en zout en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak 15-20 minuten in de oven tot de groenten zacht zijn.
- Snij de witlof in kwarten. Laat de onderkant zitten zodat ze niet uit elkaar vallen. Verwarm olie in een grote koekenpan en bak stevig aan op de snijkanten (zie tip). Zet na ca. 5 minuten het vuur zacht en bak zachtjes verder.
- Snij de sjalot in ringetjes. Halveer de dadels in de lengte, bak beide zachtjes mee met de lof.
- Maak de knoflook-balsamico vinaigrette. Pers de knoflook in een schaaltje en druk het zout (1 tl bij 4p!) er met een lepeltje doorheen. Meng met de olijfolie extra vierge en balsamicoazijn en mosterd en breng op smaak met peper.
- Hak de hazelnoten grof.
- Giet de linzen af en meng de dressing erdoor. Meng ook de groenten uit de oven erdoor en breng op smaak met peper. Verdeel over de borden. Bestrooi met de hazelnoten en garneer met een plukje waterkers.
- Kook je voor 4p? Bak dan in delen of snij in ringen en doe tegelijk in de pan.