Witlof en oesterzwammen met winterse groentemousseline en landbrood
Vegetarisch
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 400 gram wortelpeterselie
- 400 gram peen
- 300 gram koolrabi
- 1 stuks landbrood
- 6 stuks witlof
- 400 gram oesterzwammen
- 2 el yoghurt
- 2 el peterselie
In Huis
- 4 tl gedroogde tijm
- 2 klont roomboter
- 2 teen knoflook
- snufje nootmuskaat
- naar smaak olijfolie extra vierge
- 2 el kappertjes
Recept stappen
- Schil de wortelpeterselie, peen en koolrabi en in snij stukken. Zet net onder water en voeg de helft (!) van de gedroogde tijm en wat zout toe. Kook gaar in 15-20 minuten.
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bak straks het brood af in 8-10 minuten.
- Verwijder het kontje (en het hart als je niet van bitter houdt) van de witlof. Snij in de lengte in smalle repen. Snij de oesterzwammen in repen. Verwarm een goede klont boter in een afdekbare wok of hapjespan en bak de oesterzwammen op stevig vuur tot ze bruinen. Voeg de andere helft van de tijm toe.
- Pers de knoflook erboven uit en voeg witlofreepjes toe. Roerbak 3 minuten en breng op smaak met peper en zout. Draai het vuur lager, dek af en laat 5 minuten zachtjes smoren. Schep af en toe om.
- Giet de gaargekookte groenten af en laat droogstomen in de pan. Pureer met de staafmixer zo glad mogelijk. Maak er een smeuïge mousseline van met een klont roomboter en de yoghurt. Proef en breng op smaak met nootmuskaat en zout.
- Hak de peterselie fijn. Doe wat olijfolie extra vierge om te dopen in een schaaltje met wat peper, zout en een klein beetje van de gesnipperde peterselie.
- Doe de rest van de peterselie bij de witlof en oesterzwam. Roer de kappertjes erdoor en breng op smaak met een scheutje olijfolie en peper en zout.
- Schep op elk bord wat van de groentemousseline en drapeer de groenten eroverheen. Serveer het landbrood met de olie om te dopen. De groentemousseline is ook lekker op het brood!
- Goed om te weten: Het brood van de Veldkeuken is puur natuur. Als het een aantal dagen gaat duren voordat je het opeet is het verstandig het in de koelkast te bewaren. Het brood dient altijd afgebakken te worden op 180-200 graden.
- Als je iets meer vulling wil, dan kun je winterpostelein toevoegen, zoals op de foto.