Winterstoof met gehakt, gemengde paddenstoelen en bataat-aardappelpuree
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 1 stuks uien
- 200 gram winterpeen
- 400 gram bataat
- 600 gram aardappelen
- 400 gram gemengde paddenstoelen
- 2 takjes verse tijm
- 300 gram Italiaans rundergehakt
- 1 bosjes peterselie
In Huis
- olijfolie om te bakken
- 2 teentjes knoflook
- naar smaak peper en zout
- 60 gram gedroogde pruimen
- 2 tl bloem
- 200 ml rode wijn
- 200 ml kokend water
- 1 blokje paddenstoelenbouillon
- 1 blaadje laurier
- 1 klontje boter
- 1 scheutje melk
- 50 ml creme fraiche
Recept stappen
- Snij de ui in grove stukken en fruit 5 minuten zachtjes in olijfolie in een ruime stoofpan. Pers de knoflook en voeg toe. Breng op smaak met gemalen peper en zout. Snij de peen in plakjes van 0.5 cm (halveer de peen zo nodig in de lengte) en voeg toe. Bak zachtjes ca. 5 minuten mee. Schep af en toe om.
- Schil ondertussen de bataat en aardappel en snij in stukken. Zet op in een laagje gezouten water en kook gaar in ca. 15 minuten.
- Snij de paddenstoelen grof en bak 5 minuten mee met de peen en ui (heb je de paddenstoelen liever met wat meer beet, bak ze dan later apart op hoog vuur bruin en breng op smaak met een teentje knoflook en peper en zout en serveer ze er los bij).
- Snij de gedroogde pruimen in vieren en meng met de bloem. Voeg de rode wijn, het water, het paddenstoelbouillonblokje, de gedroogde pruimen, de takjes tijm en het laurierblaadje toe bij de peen, ui en paddenstoel. Heb je geen rode wijn, doe dan iets meer water.
- Bak het gehakt rul in een aparte pan. Voeg het daarna toe bij de stoof.
- Giet de aardappel af en stamp met een klontje boter en een scheutje melk tot een gladde puree. Hak de peterselie fijn en roer erdoor, samen met peper en zout naar smaak.
- Roer de crème fraîche door de stoof en breng zo nodig op smaak met peper en zout. Serveer met de puree.