Winterse ‘kapsalon’ van geroosterde kikkererwten, Beemster Valery, kaas, yoghurtsaus en ingelegde ui
Vegetarisch
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 800 gram aardappelen Beemster Valery
- 500 gram wortelpeterselie
- 1 stuks rode ui
- 2 pot kikkererwten
- 1 bakje shoarmaspecerijen
- 80 gram stokâlde Fryske kaas
- 1 stengel lente-ui
- 1 stuks rode ui
- 1.5 bakje yoghurt
- 2 struikjes roodlof
In Huis
- olie om te bakken
- 2 tl paprikapoeder
- 2 teen knoflook
- 3 el witte wijnazijn
- 1 tl suiker
- 2 el mayonaise
- naar smaak kneepje citroensap
- naar smaak olijfolie extra vierge
Recept stappen
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Was de aardappelen verwijder eventueel lelijke plekjes. Schil de wortelpeterselie. Snij beide in Vlaamse frietformaat (max. 2 cm). Meng in een mengkom met olie, het paprikapoeder, peper en zout. Verspreid over een met bakpapier beklede bakplaat met de knoflook in de schil. Bak ca. 25 minuten in de oven. Hussel halverwege.
- Doe de witte wijnazijn in een mengkom, klop de suiker erdoor tot dit is opgelost. Snij de rode ui in dunne halve ringen. Voeg bij de azijn en meng goed. Zet weg. Schep af en toe om.
- Spoel de kikkererwten af en dep goed droog. Rooster de kikkererwten op middelhoog vuur in een droge ruime koekenpan 15 minuten. Schud af en toe om. Voeg – als de kikkererwten goudbruin en knapperig zijn - een scheut olie, de shoarmaspecerijen en wat zout toe en bak nog kort(!) mee, zorg dat de specerijen niet verbranden. Laat afkoelen op een bord (evt. met keukenpapier) tot knapperig.
- Maak intussen het yoghurtsausje. Rasp de kaas. Snij de lente-ui in dunne ringetjes. Halveer de rode peper (verwijder de zaadlijsten als je niet van pittig houdt) en snij fijn. Meng ca. 1 el (bij 2p) van de kaas (de rest is voor straks) met de yoghurt, mayonaise, kneepje citroensap, peper en zout. Leng naar wens aan met 1 of 2 eetlepels water.
- Haal de gepofte knoflook uit de oven. Druk uit het schilletje, prak met een vorkje en meng door de yoghurtsaus.
- Verwijder de onderkant van de roodlof, halveer in de lengte en snij in halve ringen. Doe in een slakom met 1/4e van het yoghurtsausje en besprenkel met wat zout, peper en olijfolie extra vierge.
- Bestrooi de aardappelen en wortelpeterselie met de overgebleven geraspte kaas, verdeel daarover de roodlof, geroosterde kikkererwten en ingelegde ui. Serveer de yoghurtsaus erbij.
- Goed om te weten: In het bakje shoarmaspecerijen voor 2p zit 0,5 tl uienpoeder, 0,5 tl zoete paprikapoeder, 0,5 tl korianderpoeder, 0,5 tl komijnpoeder, 0,5 tl knoflookpoeder, 0,13 tl kaneelpoeder, 0,13 tl kardemompoeder, 0,13 tl kurkumapoeder In het bakje voor 4p zit de dubbele hoeveelheid.