Warme maaltijdsalade van rode quinoa, gele biet, kikkererwten, appel, hazelnoten en kruidenpesto
Vegan
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 800 gram gele bietjes
- 200 gram rode quinoa
- 0.5 stuks rode ui
- 100 gram hazelnoten
- 2 stuks roodlof
- 15 gram waterkers
- 1 pot kikkererwten
- 0.5 bosje krulpeterselie
- 1 bosje dille en koriander
- 1 teentje knoflook
- 1.5 stuks Royal gala appel
In Huis
- olie om te bakken
- 4 el witte wijnazijn
- 2 el balsamicoazijn
- 4 el olijfolie extra vierge (voor dressing)
- 120 ml half olijfolie extra vierge en half milde olijfolie (voor pesto)
- 1 kneepje citroensap (uit een flesje)
Recept stappen
- Verwarm de oven voor op 220 graden. Schil de bieten en snij in kleine blokjes van max. 1 cm. Doe in een kom. Meng met olie, de helft (!) van de witte wijnazijn en zout. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ca. 25 minuten in de oven. De biet mag een beetje een bite houden.
- Spoel de quinoa voor de zekerheid nog 2 of 3 keer met behulp van een zeef om bitterheid te voorkomen. Zet op in een pan met ruim gezouten water. Breng aan de kook en laat in 12-15 minuten gaar koken. (De quinoa is gaar als de kiempjes een beetje los gaan zitten en ze eruit zien als c-tjes.) Giet af en hou warm.
- Snij de ui in hele dunne halve ringen. Leg in een bakje met de andere helft van de witte wijnazijn. Schep tussendoor om.
- Rooster de hazelnoten een droge koekenpan. Laat afkoelen op een bordje.
- Halveer de roodlof, verwijder het kontje en hart en snij in dunne halve ringen. Verwijder de dikste stelen van de waterkers en hak grof.
- Giet de kikkererwten af, dep een beetje droog en leg tussen de biet. Rooster de laatste 5-10 minuten mee.
- Maak een dressing van de balsamico azijn, olijfolie extra vierge, zout en peper.
- Maak de kruidenpesto. Hak de krulpeterselie, dille, koriander (incl. steeltjes) en knoflook grof. Mix in het bakje van de staafmixer samen met de helft (!) van de hazelnoten en de aangegeven hoeveelheid olijfolie tot gewenste structuur. Breng op smaak met zout, peper en een kneepje citroensap.
- Snij de appel (met schil voor de kleur en de vitaminen) in kleine blokjes. Giet de ui af als de bieten klaar zijn. Hak de overgebleven hazelnoten grof.
- Meng de biet, kikkererwten, quinoa, ui, appel, roodlof, waterkers en de dressing door elkaar. Verdeel de hazelnoten erover, besprenkel royaal met de kruidenpesto en serveer.