Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Volkoren spaghetti met romige spinazie-prei saus en gegratineerde oesterzwammen

Vegetarisch

  • Totale tijd minuten
2024 47 WB VEGA VGN spaghetti spinazie prei oesterzwammen 2062

Ingrediënten

In de box

  • 80 gram cashewnootstukjes (rauw)
  • 1 bakje edelgistvlokken en specerijen
  • 1 stuks citroen
  • 1 bosje peterselie
  • 300 gram oesterzwammen
  • 2 stuks prei
  • 300 gram spaghetti volkoren
  • 1 stuks sjalot
  • 400 gram spinazie
  • 250 ml sojacuisine

In Huis

  • olie of vegan boter om te bakken
  • 2 blokje (voor 500 ml) groentebouillon
  • 4 teen knoflook
  • 1 tl tijm gedroogd
  • 0.25 tl chilivlokken
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Zet een ruime pan water op voor de spaghetti. Voeg het/de bouillonblokje(s) toe.
  3. Maak de vegan ‘parmezaan’. Gebruik hiervoor de keukenmachine of het bakje van de staafmixer. Meng de cashewnootstukjes met de edelgistvlokken en specerijen en maal tot een korrelig poeder. Let op! Maal niet te lang, want dan wordt het een pasta.
  4. Rasp de citroen. Hak de peterselie fijn. Meng in een kommetje 3/4e (!) van de vegan kaas met de citroenrasp, peterselie en zwarte peper. Vet een ovenschaaltje in en leg de oesterzwammen daarin. Besprenkel met wat olie. Verdeel het kaas-pankomengsel erover, besprenkel opnieuw met olie en schuif gedurende 10-15 minuten in de oven.
  5. Kerf de prei in de lengte en spoel goed schoon onder koud stromend water. Snij de onderkant en een klein (!) stukje van de bovenkant eraf. Snij de prei incl. het gehele groene deel in dunne ringen.
  6. Kook de spaghetti al dente in 8-10 minuten vanaf dat het water kookt. Roer in het begin eenmalig goed door om plakken te voorkomen. Giet af en bewaar wat kookvocht (!).
  7. Maak ondertussen de saus. Snij de sjalot en knoflook fijn. Verwarm olie en/of boter in een grote koekenpan. Bak de ui en de knoflook samen met de tijm en de chilivlokken voor 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de prei toe en bak ca. 3 minuten mee. Voeg de spinazie toe en bak mee tot geslonken.
  8. Zet het vuur laag en voeg de soja cuisine en de overgebleven vegan kaas toe. Verwarm de saus op laag vuur voor 3-5 minuten, maar laat het niet koken. Breng het geheel op smaak met citroensap (ca. 1 el bij 2p), peper en zout. Voeg eventueel een klein scheutje pastawater toe.
  9. Meng de pasta door de spinazie-preisaus. Serveer met de gegratineerde oesterzwammen.
  10. Goed om te weten: in het specerijenbakje voor 2p zit 1 el edelgistvlokken, 1/8 tl uienpoeder, 1/8 tl knoflookpoeder, 1/4 tl zout