Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Volkoren spaghetti met romige spinazie-prei saus en gegratineerde oesterzwammen

Vegetarisch

  • Totale tijd minuten
2024 47 WB VEGA VGN spaghetti spinazie prei oesterzwammen 2062

Ingrediënten

In de box

  • 100 gram Stokâlde Fryske kaas
  • 1 stuks citroen
  • 1 bosje peterselie
  • 30 gram panko
  • 300 gram oesterzwammen
  • 2 stuks prei
  • 300 gram spaghetti volkoren
  • 1 stuks sjalot
  • 400 gram spinazie
  • 1.5 bakje crème fraîche

In Huis

  • olie of boter om te bakken
  • 2 blokje (voor 500 ml) groentebouillon
  • 4 teen knoflook
  • 1 tl tijm gedroogd
  • 0.25 tl chilivlokken
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Zet een ruime pan water op voor de spaghetti. Voeg het/de bouillonblokje(s) toe.
  3. Rasp de Stokâlde Fryske kaas
  4. en de citroen. Hak de peterselie fijn. Meng in een kommetje 3/4e (!) van de kaas met de citroenrasp, peterselie, panko en zwarte peper. Vet een ovenschaaltje in en leg de oesterzwammen daarin. Besprenkel met wat olie. Verdeel het kaas-pankomengsel erover, besprenkel opnieuw met en schuif gedurende 10-15 minuten in de oven.
  5. Kerf de prei in de lengte en spoel goed schoon onder koud stromend water. Snij de onderkant en een klein (!) stukje van de bovenkant eraf. Snij de prei incl. het gehele groene deel in dunne ringen.
  6. Kook de spaghetti al dente in 8-10 minuten vanaf dat het water kookt. Roer in het begin eenmalig goed door om plakken te voorkomen. Giet af en bewaar wat kookvocht (!).
  7. Maak ondertussen de saus. Snij de sjalot en knoflook fijn. Verwarm olie en/of boter in een ruime soep/kookpan. Bak de ui en de knoflook samen met de tijm en de chilivlokken voor 2 minuten op middelhoog vuur tot glazig. Voeg de prei toe en bak ca. 3 minuten mee. Voeg ook de spinazie toe en bak mee tot geslonken.
  8. Zet het vuur laag en voeg de crème fraîche en de overgebleven kaas toe, samen met een flinke scheut pastawater. Verwarm enkele minuten op laag vuur, maar laat het niet koken. Pureer het geheel met een staafmixer tot een gladde saus. Breng op smaak met citroensap (ca 1el voor 2p), zout en peper.
  9. Meng de pasta door de spinazie-preisaus. Serveer met de gegratineerde oesterzwammen.
  10. Tip: Grote eter? Kook dan alle spaghetti!