Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Vis in Mediterrane tomatensaus met puree en gesmoorde prei

Vis

  • Totale tijd minuten
2025 11

Ingrediënten

In de box

  • 1000 gram aardappelen Frieslanders
  • 400 gram wortelpeterselie
  • 4 stengels bleekselderij
  • 200 gram wortel
  • 1 stuks rode peper
  • 1.5 blikje tomatenstukjes
  • 2 el kappertjes
  • 1 stuks sinaasappel
  • 2 stuks prei
  • 400 gram witvisstukjes
  • 1 bosje peterselie
  • 3 el yoghurt

In Huis

  • boter en olie om te bakken
  • 2 tl tijm gedroogd
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 2 teentjes knoflook
  • 0.5 blokje groentebouillon
  • 200 ml water
  • kneepje citroensap (mag uit flesje)
icon package

Recept stappen

  1. Schil de aardappelen en wortelpeterselie en snij in gelijke stukken. Snij de helft van de aangegeven hoeveelheid bleekselderijstengels in plakjes. Zet samen op in een laagje water met zout. Kook gaar in ca. 15 minuten. Bewaar bij het afgieten wat kookvocht!
  2. Verwarm olie in een afdekbare wok of hapjespan. Snij de andere helft van de bleekselderijstengels in plakjes en bak in de pan op middelhoog vuur. Schil de wortel, snij in dunne halve maantjes en bak mee. Halveer de rode peper in de lengte (verwijder de zaadlijsten als je niet van pittig houdt), snij in halve maantjes en voeg toe. Bak een minuutje mee.
  3. Voeg de gedroogde tijm en kaneel toe en pers de knoflook erbij. Schep om en voeg de tomatenstukjes toe met de kappertjes, verkruimelde bouillon, de aangegeven hoeveelheid water en water peper. Snij de sinaasappel in plakjes, duw onder in de saus. Breng rustig aan de kook en laat afgedekt ca. 15 minuten pruttelen op laag vuur.
  4. Kerf de prei in de lengte en spoel schoon. Snij in ringen. Verwarm boter en olie in een grote afdekbare koekenpan en wacht tot de boter stopt met bruisen. Bak de prei zachtjes ca. 5 minuten (zonder te laten verkleuren). Voeg een klein scheutje water toe en laat afgedekt nog ca. 8 minuten smoren. Breng op smaak met zout en peper en een kneepje citroensap.
  5. Dep de vis droog met keukenpapier. Voeg na de 15 minuten bij de saus. Druk de vis onder de saus en dek weer af. Laat de vis in ca. 5 minuten garen.
  6. Hak de peterselie (incl. dunne steeltjes) fijn. Stamp de aardappelen tot een smeuïge puree met een klontje boter, de yoghurt en als nodig nog een scheutje kookvocht. Roer de peterselie erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Serveer de vis in tomatensaus met de peterseliepuree en gesmoorde prei.
  8. Goed om te weten: De witvisparures kunnen kabeljauw, schol, heek en heilbot bevatten.