Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Vis ‘chowder’ met veel groenten en croutons

Vis

  • Totale tijd minuten
Vis chowder met veel groenten en croutons | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In de box

  • 300 gram knolselderij
  • 400 gram aardappelen
  • 50 gram spekreepjes
  • 1 stuks gele ui
  • 4 stengels bleekselderij
  • 250 gram wortel
  • 1 stuks prei
  • 2 stuks ciabatta
  • 400 gram Bouillabaisse vis
  • 0.5 bosje peterselie

In Huis

  • 1 klont boter
  • 2 tenen knoflook
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 30 gram bloem
  • 200 ml melk
  • 600 ml kokend water
  • 1 blokje (voor 500 ml) visbouillon
  • 1 klontje boter voor de croutons
  • olie om te bakken
  • 1 kneepje citroensap (mag uit het flesje)
icon package

Recept stappen

  1. Zet een pan gezouten water op en de waterkoker aan.
  2. Schil de knolselderij en aardappelen en snij in blokjes van 1-2 cm. Kook de blokjes in ca. 10 minuten gaar. Giet af en zet apart.
  3. Verwarm een klontje boter in een soeppan met dikke bodem. Bak de spekjes zachtjes.
  4. Snipper de ui en snij de bleekselderij in dunne plakjes, voeg bij de spekjes. Schil de wortel en snij in blokjes van 1-2 cm, voeg toe. Hak de knoflook fijn. Voeg toe met de gedroogde tijm en wat zout.
  5. Voeg als de ui glazig is de bloem toe, roer met een garde goed door en voeg de melk, het kokende water en (vis)bouillonblokje toe.
  6. Kerf de prei in de lengte in en spoel zand ertussenuit. Snij in ringen en voeg toe. Kook de soep afgedekt ca. 5 minuten.
  7. Maak de croutons: snij de ciabatta’s in blokjes van ca. 2 cm. Verwarm een goede klont boter en wat olie in een koekenpan en bak de croutons al omschuddend bruin en knapperig (zie tip).
  8. Check ondertussen of de soep voldoende vloeibaar is naar je smaak, voeg anders nog wat melk of water toe en breng op smaak met zout en peper. Voeg de knolselderij- en aardappelblokjes toe. Dep de vis droog. Voeg een kneepje citroensap en de vis toe en laat 3-5 minuten meekoken. De vis zal snel gaar zijn.
  9. Hak de peterselie fijn. Serveer de soep met de croutons en peterselie.
  10. Als je wat croutons overhebt kan je deze het beste bewaren in een luchtdichte trommel. Goed om te weten: De bouillabaisse visstukjes kunnen heilbot, heek, kabeljauw, schol en/of zalm bevatten.