Vis ‘chowder’ met veel groenten en croutons
Vis
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 300 gram knolselderij
- 400 gram aardappelen
- 50 gram spekblokjes
- 1 stuks ui
- 4 stengels bleekselderij
- 250 gram peen
- 1 stuks prei
- 1 stuks landbrood
- 400 gram Bouillabaisse vis
- naar smaak peterselie
In Huis
- boter en olie om te bakken
- 2 tenen knoflook
- 2 tl gedroogde tijm
- 30 gram bloem
- 200 ml melk
- 600 ml kokend water
- 1 blokje (voor 500 ml) visbouillon
- 1 kneepje citroensap (uit flesje)
Recept stappen
- Zet een pan gezouten water op en de waterkoker aan.
- Schil de knolselderij en aardappels en snij in blokjes van 1-2 cm. Kook de blokjes in ca. 10 minuten gaar. Giet af en zet apart.
- Verwarm de boter in een soeppan met dikke bodem. Bak het spek zachtjes.
- Snipper de ui en snij de bleekselderij in dunne plakjes, voeg bij de spek. Schil de peen en snij in blokjes van 1-2 cm. Hak de knoflook fijn. Voeg toe met de gedroogde tijm en wat zout.
- Voeg als de ui glazig is de bloem toe, roer goed en voeg de melk, het kokende water en (vis)bouillonblokje toe.
- Kerf de prei in de lengte in en spoel zand ertussenuit. Snij in ringen en voeg toe. Kook de soep afgedekt ca. 5 minuten.
- Maak de croutons: snij het brood in dobbelstenen van ca. 2 cm. Verwarm een goede klont boter en wat olie in een koekenpan en bak de croutons al omschuddend bruin en knapperig (zie tip).
- Check of de soep nat genoeg is naar je smaak, voeg anders nog wat melk of water toe en breng op smaak met zout en peper. Voeg de gekookte knolselderij- en aardappelblokjes toe. Dep de vis droog. Voeg een kneepje citroensap en de vis toe en laat 3-5 minuten meekoken. De vis zal snel gaar zijn.
- Hak de peterselie fijn. Serveer de soep met de croutons en peterselie.
- Goed om te weten: De Bouillabaise visstukjes kunnen heilbot, heek, kabeljauw, schol en/of zalm bevatten.
- Als je wat croutons overhebt kan je deze het beste bewaren in een luchtdichte trommel.