Vis ‘chowder’ met bleekselderij, peen, prei en brood
Vis, Snel klaar
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 50 gram spekblokjes
- 1 stuks ui
- 4 stengels bleekselderij
- 200 gram peen
- 400 gram Nicola aardappel
- 2 stuks prei
- 1 stuks landbrood
- 400 gram bouillabaisse vis
- om te garneren fijngehakte peterselie
In Huis
- 1 klont boter
- 2 tl gedroogde tijm
- 2 tenen knoflook
- 30 gram bloem
- 200 ml melk
- 650 ml kokend water
- 1 blokje (voor 500 ml) (vis)bouillon
- olie om te bakken
Recept stappen
- NB Je kunt het brood afbakken in de oven of roosteren in de broodrooster. Ga je het afbakken? Verwarm de oven dan voor op 200 graden.
- Zet de waterkoker aan.
- Verwarm de boter in een soeppan met dikke bodem. Bak daarin zachtjes het spek.
- Snipper de ui en snij de bleekselderij in dunne plakjes. Voeg bij het spek en bak zachtjes mee. Voeg de gedroogde tijm toe.
- Schil de peen. Was de aardappels. Snij beide in blokjes van 1-2 cm. Hak de knoflook fijn. Voeg alles toe. Kerf de prei in de lengte in en spoel zand ertussenuit. Snij in ringen en hou apart.
- Voeg de bloem bij het spek en groenten, roer goed om en voeg de melk en het kokende water en (vis)bouillonblokje toe. Voeg ook de prei toe. Dek af en laat ca. 10 minuten zachtjes afgedekt koken (roer af en toe, zorg dat het niet aanbrandt!).
- Bak het brood 8-12 minuten af in de oven of snij plakken van het brood en rooster in de broodrooster.
- Check of de soep genoeg vocht heeft, voeg indien nodig wat melk of water toe en breng op smaak met zout en peper. Voeg de vis toe en laat 3-5 minuten meekoken. De vis zal snel gaar zijn.
- Hak de peterselie fijn. Garneer de soep ermee en serveer met het brood. Serveer evt. een beetje olijfolie extra vierge met zout bij het brood.
- Goed om te weten: de Bouillabaise visstukjes kunnen heilbot, heek, kabeljauw, schol en/of zalm bevatten.
- * Lees de verhouding bouillon/water op het pakje. Halveer de hoeveelheid blokjes als jouw blokjes voor 1 liter bedoeld zijn.