Vegetarische kastanjechampignon-moussaka met een pittig slaatje
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 600 gram Nicola aardappelen
- 2 stuks aubergine
- 1 stuks witte ui
- 500 gram kastanjechampignons
- 100 gram tomatenpuree
- 350 ml passata
- 75 gram rucola
- 50 gram babyleaf sla
- 50 gram overjarige kaas
In Huis
- olie om te bakken
- 2 teen knoflook
- 2 tl oregano (gedroogd)
- 1 tl kaneel
- 2 blaadje laurier
- 30 gram (vegan) boter
- 30 gram bloem
- 300 ml (plantaardige) melk
- snufje nootmuskaat
- naar smaak olijfolie extra vierge
- naar smaak citroensap (mag uit flesje)
Recept stappen
- Zet een pan met een laagje gezouten water op voor de aardappels. Boen de aardappels en snij in dunne plakjes van ca. 0,5 cm. Kook ze 5 minuten voor. Giet en spoel koud af.
- Snij de aubergine in blokjes van 1 à 2 cm. Bak op hoog vuur in een grote koekenpan in flink olie. Hussel af en toe om en bestrooi na een poosje met wat zout. De aubergine moet goed zacht worden!
- Snipper de ui en fruit in een grote wok of hapjespan. Bestrooi goed met zout. Snij de champignons in plakjes en hak de knoflook fijn. Voeg beide toe als de ui glazig is en bak mee tot de champignons bruin zijn.
- Maak ruimte in het midden van de champignons en fruit de tomatenpuree een minuutje aan. Meng en breng op smaak met oregano en kaneel. Voeg de passata en laurier toe en laat ca. 10 minuten pruttelen. Breng op smaak met zout.
- Maak de bechamelsaus. Smelt de (vegan) boter. Voeg de bloem toe en roer een paar minuten stevig zodat de bloem gaart. Voeg de (plantaardige) melk scheutje voor scheutje toe en roer goed met een garde tot je een gladde saus hebt. Voeg evt. nog een scheut (plantaardige) melk toe als de saus te dik is. Zet het vuur uit en breng op smaak met peper, zout en een snufje nootmuskaat.
- Verwarm de oven voor op de grill stand.
- Vet een grote ovenschaal in. Bedek de bodem met ca. de helft van de aardappelschijfjes, vervolgens alle champignon-tomatensaus en daarna de aubergine. Dek af met de andere helft van de aardappels. Verdeel de bechamelsaus daar bovenop. Bak 5-10 minuten in de oven tot de bovenkant mooi bruin kleurt.
- Was de rucola en scheur grof. Meng met de babyleaf sla. Leg op een schaaltje, besprenkel met olijfolie extra vierge, een kneepje citroensap en peper. Rasp de kaas erover.