Varkenskarbonade met salie, appel en sperziebonen op romige polenta
Varken
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 600 gram sperziebonen
- 4 varkenskarbonades
- 12 blaadjes salie
- 1 el verse tijm
In Huis
- 100 ml water
- 350 ml melk
- 150 gram polenta
- 100 gram boter
- 2 el olijfolie, extra vierge
- 2 el bruine suiker
- 200 ml appelsap, troebel
- 8 peppadews
- 2 appels
- 100 gram parmezaanse kaas
Recept stappen
- Verwarm de oven voor tot 220 °C.
- Haal de sperziebonen af en kook in 8-10 min gaar in kokend water met wat zout.
- Doe water en melk in een pan en breng aan de kook.
- Draai het vuur halfhoog en strooi er al roerend de polenta bij. Kook al roerend ca. 20 min tot de polenta gaar is.
- Smelt de helft van de boter in een klein pannetje en laat een beetje bruinen. Roer de helft hiervan samen met de Parmezaanse kaas door de polenta. Houd warm.
- Smeer de karbonades in met de olijfolie. Bestrooi met peper en zout. Wrijf dan in met de bruine suiker.
- Verhit een grote pan die ook in de oven kan en bak de karbonades om en om bruin in 2-3 min per kant zodat de suiker mooi karamelliseert.
- Voeg dan de andere helft van de boter toe en laat in ca. 1 min bruinen. Schenk er voorzichtig het appelsap bij en breng aan de kook. Voeg de tijm, salie en eventueel de peppadews toe.
- Snijd de appels in schijfjes en leg rondom het vlees. Laat 15 min garen in het midden van de oven.
- Mocht de saus niet geconcentreerd genoeg zijn, haal dan het vlees uit de saus en kook de saus apart op het vuur even in. Houd het vlees warm onder aluminiumfolie.
- Serveer het vlees met de polenta, de rest van de bruine boter en de sperziebonen.