Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Thaise viscurry met kardemom-korianderrijst

Vis

  • Totale tijd minuten
Rode curry van On Off Spices met Maleisische kip en korianderrijst | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In de box

  • 1 ui
  • 4 kardemompeultjes (in specerijenbakje)
  • 240 gram volkoren basmatirijst
  • 1 bakje curryspecerijen
  • 1 el gember
  • 1 rode peper
  • 100 gram peen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 200 gram koolraap
  • 70 gram tomatenpuree
  • 400 ml kokosmelk
  • 300 gram witte kool
  • 2 stronkje paksoi
  • 400 gram witvis (schelvis en/of kabeljauw en/of schol)
  • 1 stuks lente-ui
  • koriander, naar smaak

In Huis

  • 600 ml water voor de rijst
  • 2 tenen knoflook
  • 0.5 tl zout
  • olie om te bakken
  • 100 ml water
icon package

Recept stappen

  1. Haal de vis uit de koeling.
  2. Snipper de ui. Fruit de helft in een soeppannetje. Kneus de kardemompeultjes en voeg toe, samen met wat zout. Roer 60 gram rijst pp erdoor en voeg 150 ml water pp toe. Breng aan de kook en laat zachtjes in 25 minuten afgedekt gaar en droog koken.
  3. Hak de rode peper fijn. Rooster het korianderzaad, komijnzaad en de kurkuma in een droge wok totdat ze lekker gaan geuren. Wrijf vervolgens samen met de rode peper fijn in de vijzel of plet in een kommetje fijn met de bolle kant van een lepeltje.
  4. Schil de gember en knoflook en rasp fijn boven de vijzel. Stamp samen verder fijn met het zout.
  5. Verhit olie in een koekenpan. Snij de peen in dunne halve maantjes en de bleekselderij in dunne boogjes. Fruit de andere helft van de ui en de peen. Snij intussen de koolraap in dunne plakken van max(!) 0.5 cm, schil de plakken en snij in blokjes van 0.5 cm. Voeg bij de ui en bak een paar minuten stevig mee.
  6. Doe het specerijenmengsel bij de ui en koolraap en bak zachtjes een paar minuten. Maak een ruimte in het midden en bak de tomatenpuree zachtjes een minuutje mee. Schenk er de kokosmelk bij en het water. Breng aan de kook en draai het vuur zacht.
  7. Snij de witte kool in dunne reepjes en voeg bij de curry en kokos. Laat 5 minuten koken tot de kool en koolraap beetgaar zijn.
  8. Spoel de paksoi af, snij in reepjes en roer door de curry. Dep de vis droog en bestrooi met zout en peper. Leg in de currysaus, dek af en laat zachtjes 4-5 minuten pruttelen tot de vis net aan gaar is en de paksoi geslonken.
  9. Haal de korianderblaadjes af en snij de lente-ui in ringetjes. Roer een deel van het korianderblad door de rijst. Serveer de curry met de rijst en garneer met de lente-ui en de rest van de koriander.
  10. Goed om te weten: in het specerijenmengsel voor 4p zitten de kardemompeultjes voor de rijst en daarnaast 4tl korianderzaad, 1 tl komijnzaad, 1 tl kurkumapoeder, 1 tl chilivlokjes