Thaise visburger met exotische salade en gebakken bataat
Vis
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 1 stuks limoen
- 400 gram witvisstukjes
- 1 stuks rode ui
- 1 stuks rode peper
- 3 el koriander fijngehakt plus wat blaadjes voor garnering
- 1 stuks ei
- 4 el paneermeel
- 500 gram oranje bataat
- 200 gram sperziebonen
- 150 gram witte kool
- 1 stuks lente-ui
- 1 stuks komkommer
- 4 bladeren paksoi, het groene blad
In Huis
- 1 el witte wijnazijn
- 0.5 tl zout
- olie om te bakken
- 3 el milde olie
- 0.5 tl suiker
- 1 el sojasaus
- naar smaak mayonaise (optioneel)
- naar smaak chilisaus (optioneel)
Recept stappen
- NB. De witvisstukjes kunnen kabeljauw, schol, heek en heilbot bevatten. Vries de vis bij ontvangst in als je dit gerecht niet als eerste maakt, dan blijft de vis extra lekker.
- Rasp de limoen en doe in een mengkom. Pers het limoensap en doe samen met de azijn in een slaschaal.
- Dep de visstukjes droog en doe in de mengkom, samen met de aangegeven hoeveelheid zout (een ruime 0.5 tl bij 4p).
- Snipper ongeveer de helft van de rode ui grof en doe bij de vis. Snij de rest in dunne ringen en doe in de slaschaal samen met wat zout.
- Snij de rode peper met of zonder zaadjes in ringetjes. Voeg de helft bij de vis en doe de andere helft in de slaschaal. Hak de koriander grof (ook de steeltjes!) en voeg bij de vis. Bewaar wat blaadjes voor de salade.
- Maal het vismengsel met de staafmixer, niet helemaal fijn, maar ook niet al te grof. Kluts het ei en meng erdoor, samen met het paneermeel. Vorm met natte handen een burger per persoon en laat op een bordje opstijven in de koelkast.
- Schil de bataat en snij plakjes van ongeveer 1 cm dik. Bak in een ruime wok in wat olie een minuutje stevig aan en voeg 1 el water toe. Dek af en laat ca. 10 minuten zachtjes garen. Schep af en toe om en laat op het laatst zonder deksel een beetje bruin bakken.
- Zet een pannetje met een laagje gezouten water op. Verwijder de steeltjes van de sperzieboontjes en snij ze in stukjes van ca. 3 cm. Kook beetgaar in ca. 6 minuten.
- Snij een stukje (ca. 150 gram bij 4p) van de witte kool in fijne sliertjes. Leg de laatste 2 minuutjes boven op de boontjes. Giet en spoel koud af.
- Bak de burgertjes in een beetje olie ca. 4 minuten aan elke kant.
- Snij de lente-ui in ringetjes en bak even mee met de bataat. Breng op smaak met wat zout of een klein scheutje sojasaus.
- Meng de (milde) olie, suiker en sojasaus bij de uiringen. Halveer de komkommer in de lengte en snij halve maantjes. Snij het groen van de paksoi in dunne slierten (ca. één blad pp). Doe beide in de slaschaal en voeg de afgegoten boontjes en witte kool toe. Garneer met de korianderblaadjes.
- Serveer de burgers met de gebakken bataat, de salade en eventueel wat mayonaise gemengd met wat chilisaus als je dat hebt!