Teriyaki zalm rijstbowl met broccoli en zure komkommer
Vis
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 300 gram zilvervliesrijst
- 2 stuks broccoli
- 400 gram zalmstukjes
- 2 stengel lente-ui
- 2 el gember
- 1 stuks komkommer
- 1 stuks rode peper
- 1 flesje woksaus Teriyaki
- 1 stuks limoen
In Huis
- olie om te bakken
- 2 teen knoflook
- 3 el witte wijnazijn (of rijstazijn)
Recept stappen
- Breng de rijst (zie tip) in een klein pannetje met iets meer dan de dubbele hoeveelheid water en wat zout aan de kook en laat in ca. 20-25 minuten afgedekt (zachtjes!) gaar en droog koken.
- Maak roosjes van de broccoli. Schil eventueel de steel als ze taai is en snij de steel in stukjes. Verdeel alleen de roosjes (bewaar de steeltjes voor straks) over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met olie, peper en zout. Rooster ca. 15 minuten. Je kunt eventueel een kommetje water erbij plaatsen zodat de broccoli sneller gaar is.
- Bak in een wok of grote koekenpan in wat olie de zalm rondom bruin in ca. 4 minuten. Schep even op een bord en bestrooi met peper en zout. Maak de pan even schoon.
- Snij het witte en lichtgroene deel van de lente-ui in stukjes van 1 cm. Snij het donkergroene deel in fijne ringetjes en doe in een kommetje voor garnering. Rasp de gember. Bak de stukjes lente-ui en gember zachtjes in wat verse olie, samen met de stukjes broccolisteel. Pers de knoflook erbij. Bak 6-8 minuten tot beetgaar.
- Schil ondertussen de komkommer en halveer in de lengte. Verwijder de zaadlijsten en snij in halve maantjes. Snij de rode peper in halve ringetjes (laat de zaadjes zitten voor extra pit). Meng in een kom met zout, peper en de witte wijn- of rijstazijn.
- Voeg de woksaus bij de lente-ui en broccolisteeltjes en warm even door. Schep de zalm er voorzichtig doorheen.
- Serveer met de rijst, geroosterde broccoli en de zure komkommer. Garneer met de lente-uiringetjes. Laat ieder op het bord nog wat limoensap erbij knijpen.
- Je gebruikt deze week twee keer rijst, dus je kan besluiten het nu allemaal vast gaar te koken.