Tarte tatin van witlof met verse ricotta
Vegetarisch
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 4 stronkjes witlof
- 125 gram ricotta
In Huis
- 40 gram boter
- 1 pakje diepvriesbladerdeeg
- 75 gram suiker
- 1 el water
- scheutje olijfolie (extra vierge)
- balsamicostroop (optioneel)
Recept stappen
- Snij de witlof in de lengte in kwarten en verwijder het harde witte en bittere deel aan de onderkant. Laat 20 gram boter in een koekenpan smelten en bak hierin de witlof zachtjes om en om totdat hij iets zacht begint te worden.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Maak de karamel. Doe water en suiker in een pan en kook tot de suiker ietsje begint te karamelliseren. Voeg de andere 20 g boter toe en roer goed door. Giet de karamel in een grote ronde ovenschaal of taartvorm. Verdeel het goed over de gehele bodem.
- Giet de witlof goed af en leg de blaadjes straalsgewijs over de karamel. Zorg dat de basis van de witlof in het midden ligt en de punten naar buiten wijzen. Bestrooi met zout en peper.
- Plak een aantal vierkantjes bladerdeeg aan elkaar. Bestrijk de randjes met wat water en druk de naden aan met de tanden van en vork. Snij de deeglap op maat van je ovenschaal. Leg de deeglap over de witlof en stop de randen die over zijn in. Dus tussen de witlof en de rand van de ovenschaal. Prik er wat gaatjes in met een vork, zodat de warme lucht kan ontsnappen.
- Bak in het midden van de oven in ca. 30 minuten goudbruin. Laat de taart uit de oven 5 minuten afkoelen. Leg een bord op de ovenschaal en kiep de tarte tatin om.
- Roer de ricotta romig en meng met een scheutje olijfolie extra vierge, peper en zout. Serveer de lauwwarme tarte tatin van witlof met de frisse romige ricotta ernaast.
- Lekker om de tarte tatin van witlof te garneren met een beetje balsamicostroop.