Syrische grillkaas uit het Groene Hart, met traybake van bloemkool, wortelpeterselie en rode ui, harissadressing en kruidige linzen
Vegetarisch
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 1 stuks citroen
- 1 stuks bloemkool
- 300 gram wortelpeterselie
- 1 stuks rode ui
- 200 gram rode linzen
- 1 bakje harissa specerijen
- 300 gram Syrische grillkaas
- 1 bosje koriander
In Huis
- olie om te bakken
- 2 tl komijnpoeder
- 1 blaadje laurierblad (optioneel)
- 1 teen knoflook
- 6 el (milde) olijfolie
- scheut olijfolie extra vierge
Recept stappen
- Verwarm de oven op 220 graden.
- Pers wat citroensap (0,5 el voor 4p) en doe in een bakje voor de dressing straks.
- Snij de bloemkool in roosjes en de stelen in stukjes. Schil de wortelpeterselie en snij in blokjes. Snij driekwart (!) van de rode ui in dunne parten. Doe de parten ui, bloemkool en wortelpeterselie in een mengkom en knijp een halve (bij 4p) citroen erbij. Meng met flink olie, de helft (!) van de komijnpoeder, peper en zout. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 20-25 minuten in de oven. Leg de uitgeknepen citroen ertussen.
- Spoel de linzen af met koud water en zet ze goed onder water. Voeg het laurierblad (optioneel) toe en breng aan de kook. Kook zachtjes gaar in 15-20 minuten. Roer af en toe en let op dat ze niet aankoeken.
- Snipper de achtergehouden ui. Fruit in een koekenpan in wat olie. Hak de knoflook fijn. Voeg als de ui glazig is de knoflook, het zout en de andere helft van het komijnpoeder. Bak nog eventjes zachtjes mee.
- Maak in het bakje met citroensap een dressing van de harissa specerijen en (milde) olijfolie en breng op smaak met zout.
- Giet de linzen af en verwijder het laurierblad. Voeg het uienmengsel bij de linzen samen met een goede scheut olijfolie extra vierge. Breng op smaak met nog een kneepje citroensap, peper en zout.
- Verwarm nieuwe olie in de koekenpan. Snij grotere grillkaas blokken in tweeën. Bak ze om en om bruin.
- Snij intussen de koriander (incl. steeltjes) fijn en roer door de linzen. Bewaar wat om te garneren.
- Sprenkel de harissa dressing over de geroosterde groenten. Serveer met de grillkaas en linzen. Garneer met nog wat koriander als je over hebt.
- GOED OM TE WETEN: In het specerijenbakje zit voor 4p 2 tl harissa specerijen van Pit en Pit met daarin chili, paprika, tomatenvlokken, knoflook, komijn en koriander. Voor 2p de helft.