Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Syrische grillkaas met bulgur, worteljus en groentenwok

Vegetarisch

  • Totale tijd minuten
Syrische grillkaas met bulgur worteljus en groentenwok | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In de box

  • 250 gram peen
  • 1.5 stuks venkel
  • 1 stuks sjalot
  • 200 ml wortelsap
  • 200 gram bulgur
  • 300 gram snijbiet
  • naar smaak bieslook
  • 0.5 bosje peterselie
  • 400 gram Syrische grillkaas (uit NL)

In Huis

  • olie om te bakken
  • 2 teen knoflook
  • 1 blad laurier
  • 0.25 tl zout
  • 1 blokje groentebouillon
  • scheut olijfolie extra vierge
icon package

Recept stappen

  1. Schil de peen en snij in plakjes van 0,5 cm. Verwijder het hart en loof van de venkel en snij in dunne repen. Verwarm olie in een wok en bak de peen en venkel stevig aan. Draai het vuur daarna zachter en laat zachtjes garen.
  2. Snipper de sjalot en hak de knoflook fijn. Verwarm olie in een klein soeppannetje en bak de sjalot, helft (!) van de knoflook, laurierblad en de aangegeven hoeveelheid zout zachtjes een paar minuten. Blus af met de wortelsap, zet het vuur hoger. Kook in tot een derde, dit duurt ca. 15 min. (Zie culi-tip)
  3. Zet de bulgur op een dubbele hoeveelheid water. Verkruimel het bouillonblokje erboven. Breng aan de kook en laat zachtjes in 10-15 minuten droog en gaar koken.
  4. Spoel de snijbiet af. Snij de stelen in stukjes en het blad in repen. Voeg de stelen en achtergehouden knoflook bij de peen. Bak ca. 3-5 minuten verder en voeg op het laatst het blad toe en bak tot geslonken. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Snipper de bieslook en peterselie (incl. dunne steeltjes). Schep door de bulgur samen met een flinke scheut olijfolie extra vierge. Breng op smaak met peper en evt. nog wat zout.
  6. Verwarm een grill- of koekenpan. Halveer de blokken grillkaas en smeer in met olie. Bak aan beide kanten tot ze een goudbruin en krokant korstje hebben.
  7. Serveer de grillkaas direct (anders wordt ze taai) met de worteljus, bulgur en groentenwok.
  8. Culi-tip: Los voor extra smaak ½ gelatineblaadje (geweekt) toe aan het wortelsap voor het inkoken. Door het toevoegen van eiwitten versnel je de Maillardreactie die zorgt voor het ontstaan van hartige smaken tijdens het koken.