Stoofschotel met kip, pruimen en rapen uit de 13e eeuw
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 100 g Gedroogde pruimen
- 4 stuk(s) Kippendijen
- 2 stuk(s) Ui
- 3 stengel(s) Bleekselderij
- 1 tl Korianderzaad
- 2 stuk(s) Meiraap
- 200 g Couscous
In Huis
- 1 liter Kokend water
- 1 el Azijn
- Olie om te bakken
- 1 klont(en) Boter
- 2 blokje(s) Kippenbouillon
- 1 tl Komijnpoeder
- Peper en zout
Recept stappen
- NB: Korianderzaadjes zijn rond.
- 1. Zet de waterkoker aan voor de bouillon.
- 2. Snij de pruimen in vieren en leg ze een half uurtje in de azijn, aangelengd met een beetje warm water.
- 3. Kruid de kippendijen goed met peper en zout en braad in een stoofpan rondom aan in olijfolie. Snipper intussen de ui en snij de bleekselderij in plakjes. Rooster het korianderzaad even in een koekenpannetje zonder olie. Stamp de zaadjes daarna fijn.
- 4. Haal de kip uit de pan, voeg een klontje boter toe en bak de ui en bleekselderij totdat ze lekker bruin zijn. Schil intussen de rapen en snij in dobbelstenen.
- 5. Doe de helft van het kokende water en de helft van de bouillonblokje(s) bij de uien en voeg de kippendij toe. Kruid met het komijnpoeder, de geroosterde korianderzaadjes, peper en zout. Laat 25 minuten zachtjes stoven totdat de kip gaar is.
- 6. Kook intussen de rapen in de andere helft van het kokende water en bouillonblokje(s) in 4 minuten gaar. Kruid met peper en zout. Haal de rapen uit de bouillon met een schuimspaan en hou de bouillon goed heet.
- 7. Voeg wanneer de kip 25 minuten gegaard heeft, de rapen en pruimen (zonder het vocht) toe. Laat 5 minuten doorkoken.
- 8. Doe de couscous in een hittebestendige kom en giet er zoveel van de achtergehouden bouillon bij dat ze net onderstaat. Dek af en laat 5-7 minuten staan. Maak de couscous los met een vork en wat druppels olie. Serveer met de kipstoof.
- <br>Let op: je hebt vaker ui en bleekselderij nodig deze week.