Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Sticky tempeh met sajoerboontjes, basmatirijst, pinda’s en atjar ketimoen (zoetzure komkommer)

Vegetarisch, Vegan

  • Totale tijd minuten
Sticky tempeh met sajoerboontjes basmatirijst pindas en atjar ketimoen zoetzure komkommer | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In de box

  • 1 stuks komkommer
  • 1 stuks groene peper
  • 300 gram basmatirijst (zie tip)
  • 500 gram sperziebonen
  • 1 stuks ui
  • 1 bakje sajoerspecerijen en kokosrasp
  • 400 gram tempeh
  • 100 gram pinda's

In Huis

  • 2 el suiker
  • 6 el witte wijnazijn
  • (plantaardige) olie om te bakken
  • 2 teentje knoflook
  • 4 tl sambal (badjak)
  • 1 el ketjap manis
  • 0.5 blokje (voor 500 ml) groentebouillon
  • 100 ml water
  • 4 el sojasaus
icon package

Recept stappen

  1. Maak de atjar ketimoen. Roer de suiker door de witte wijnazijn tot het is opgelost. Voeg zout toe. Was de komkommer, halveer in de lengte. Verwijder de zaadlijsten en snij in dunne halve maantjes. Verwijder de zaadlijsten van de groene peper (of laat zitten als je van erg pittig houdt) en snij in halve ringetjes. Meng goed door de azijn. Zet weg tot gebruik.
  2. Zie tip. Heb je de rijst al gekookt, sla deze stap dan over. Breng de rijst aan de kook in een dubbele hoeveelheid water. Kook zachtjes in 10 minuten droog en gaar, liefst met behulp van een vlamverdeler.
  3. Zet een pannetje met water en zout op voor de boontjes. Verwijder de steeltjes van de boontjes (het puntje kan je laten zitten) en halveer. Kook in ca. 6 minuten beetgaar. Giet en spoel koud af.
  4. Verwarm olie in een afdekbare wok of hapjespan. Snipper de ui en fruit zachtjes, voeg zout toe. Hak de knoflook fijn, voeg toe. Bak de specerijen met kokosrasp en helft(!) van de sambal even mee. Doe de ketjap, bouillonblokje en het water erbij en laat zachtjes pruttelen. Meng de boontjes als ze gaar zijn door de boemboe.
  5. Snij de tempeh in reepjes van circa 0.5 cm dik en 4 centimeter lang. Verwarm in een grote koekenpan een laag (plantaardige) olie en bak daarin de tempeh (in meerdere porties) rondom bruin. Leg op een bord met keukenpapier.
  6. Doe de sojasaus en 1 el water samen met de rest van de sambal in de koekenpan. Roer even door en doe de tempeh er weer bij. Warm goed door.
  7. Hak de pinda’s grof in een vijzel. Serveer de tempeh en rijst met de sajoerboontjes en atjar ketimoen. Bestrooi met de pinda’s.
  8. Goed om te weten: In het specerijenbakje (bij 4p) zit: 1 tl laos, 1 tl gemberpoeder, 1 tl korianderpoeder en 30 gram kokosrasp. In het 2p bakje zit de helft.
  9. Je eet 2x rijst deze week. Kook alvast alle rijst om tijd te besparen. Bewaar de rijst voor het andere gerecht in een bakje in de koelkast en warm even op voor gebruik.