Sticky tempeh met Chinese kool, kastanjechampignons en puree met chili olie
Vegetarisch, Vegan
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 1200 gram Doré aardappels
- 400 gram tempeh
- 300 gram kastanjechampignons
- 200 gram peen
- 600 ca. gram Chinese kool
- 4 stuks bosui
In Huis
- 1 tl chilivlokjes
- 2 el milde olie
- 2 tl sojasaus (voor de chili olie)
- olie om te bakken
- 8 el sojasaus (voor de tempeh)
- 4 tl sambal (manis)
- 2 teentje knoflook
- klontje (plantaardige) boter
- 2 el sesamolie (optioneel)
Recept stappen
- Maak de pittige chili olie. Meng de chilivlokjes samen met de milde olie en sojasaus. Breng op smaak met zout en peper. Zet weg!
- Schil de aardappels, snij in stukken van 2 à 3 cm. Zet op in een laagje water met zout. Kook gaar in ca. 15 minuten.
- Snij de tempeh in reepjes van ca. 1 cm dik en ca. 3 centimeter lang. Verwarm in een grote koekenpan een flinke laag olie en bak daarin de tempeh (eventueel in meerdere porties) op hoog vuur rondom bruin. Keer de stukjes tot ze aan alle kanten mooi bruin zijn. Doe de sambal manis, sojasaus en 2 el water (bij 4p) erbij en schep om tot alles goed bedekt is. Zet het vuur zacht en laat heel rustig pruttelen.
- Snij de champignons in kwartjes. Snij de peen in halve maantjes. Verwarm wat olie in een wok en bak de champignons en peen een paar minuten op hoog vuur tot de champignons bruinen. Snij intussen de Chinese kool in dunne repen. Voeg toe en schep af en toe om. Pers de knoflook er op het laatst bij en breng op smaak met zout en peper.
- Giet de aardappels af (bewaar wat kookvocht). Stamp tot een smeuïge puree met een flinke scheut kookvocht en een klont (plantaardige) boter en breng goed op smaak met peper en zout. Voeg als je dat in huis hebt de sesamolie toe!
- Snij het witte en lichtgroene deel van de bosui in grove ringen en roer door de puree. Snij het donkergroene deel in dunnere ringetjes. Bewaar wat voor garnering van het andere recept met rijst en zet de rest in een bakje op tafel.
- Serveer de puree met de groenten en gebakken tempeh. Garneer met de rest van de bosui en chili olie naar smaak.