Stamppot van zoete wortelgroenten met linzen en sjalot
Vegetarisch
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 200 gram Dupuis linzen
- 300 gram sjalotjes
- 1 tl peperkorrels
- 4 takjes tijm (gerist)
- 300 gram knolselderij (schoon)
- 400 gram pompoen
- 400 gram bataat
In Huis
- 2 el olijfolie om te bakken
- 200 ml rode wijn
- 100 ml balsamicoazijn (als je geen wijn in huis hebt)
- 100 ml water
- 0.5 blokje groentebouillon
- 1 blaadje laurier
- 1 tl peperkorrels
- 1 tl zout
- 2 el boter
- 1 tl komijnpoeder
- 20 gram boter
Recept stappen
- Zet de linzen op en kook gaar in 20-25 minuten vanaf het moment dat het water kookt.
- Zet een grote pan op met een laagje gezouten water voor de knolgroenten.
- Pel de sjalotten. Verwarm wat olie in een pan op middelhoog vuur en bak de sjalotten 5 minuten al omscheppend totdat ze wat gekleurd zijn. Voeg de rode wijn toe (of de balsamicoazijn, zie hoeveelheid in tabel). Laat even bruisen en voeg dan het water, bouillonblokje, laurierblad, de peperkorrels, de tijmblaadjes en wat zout toe. Breng aan de kook en laat zachtjes 25 minuten sudderen met deksel op de pan.
- Schil de knolselderij en snij in dobbelstenen van 2 cm. Voeg bij het kokende water. Schil de pompoen en de bataat en snij in blokken. Voeg bij de knolselderij en breng weer aan de kook. Kook nog ongeveer 10-15 minuten totdat alles gaar is.
- Giet af en stamp fijn. Roer de boter (2 el bij 4p), royaal peper, het komijnpoeder en de gare linzen er doorheen. Maak goed op smaak met het zout (1/2 tl bij 4p).
- Haal na de 25 minuten de deksel van de sjalotten en laat de vloeistof ca. 5 minuten inkoken. Zet het vuur uit en roer er de boter (20g bij 4p) doorheen totdat die gesmolten is.
- Serveer de sjalotten en saus bij de stamppot.
- Let op: als je de azijn hebt gebruikt ipv rode wijn, wees dan iets minder scheutig met de juslepel anders gaat het overheersen, dat zou zonde zijn!