Spruitjesstamppot met appelmoes en gehaktballen van Cees de Bouter
Rund, Varken
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 4 stuks gehaktballen (half-om-half)
- 800 gram Doré kruimige aardappels
- 400 gram knolselderij
- 500 gram spruiten
- 500 gram appels (goudreinet)
In Huis
- boter om te bakken
- olie om te bakken
- snufje kaneel/suiker (optioneel)
- scheut olijfolie extra vierge
Recept stappen
- Verwarm boter en wat olie in een braadpan. Bak de gehaktballen ca. 5 minuten aan alle kanten mooi bruin. Zet het vuur zachter, doe er een scheutje water (2 el bij 4p) bij (of zie culi-tip) en zet de deksel net niet sluitend op de braadpan. Keer af en toe. Na ca. 20 minuten zijn ze gaar.
- Schil de aardappels en knolselderij en snij in gelijke stukken. Zet op in ruim gezouten water (de spruiten gaan er ook nog bij) en breng aan de kook.
- Schoon de spruitjes en halveer. Voeg als het water kookt de spruitjes toe en breng weer aan de kook. Kook in ca. 10 minuten samen gaar.
- Maak de appelmoes (zie tip). Schil en snij de appels in stukken en verwijder het klokhuis. Zet op in een pannetje met een heel klein beetje water en kook afgedekt zachtjes gaar in ca. 15 minuten. Check of de stukken helemaal zacht zijn, zo niet, kook nog wat langer. Stamp de appels tot een fijne mousse. Breng eventueel op smaak met een klein beetje kaneel en/of suiker naar smaak.
- Giet de aardappelen/spruiten af, maar bewaar wat kookvocht! Stamp met wat kookvocht tot een smeuïge puree. Breng op smaak met peper, zout en een goede scheut olijfolie extra vierge.
- Serveer de puree met de gehaktballen en appelmoes.
- Culi-tip: Heb je vleesfond in huis? Maak dan jus. Voeg bij 4p ca. 250 ml verwarmd vleesfond en een lepeltje ketjap of sojasaus bij de dichtgeschroeide ballen. Haal na ca. 20 minuten de ballen uit de pan en kook de jus voor de helft in. Leg de ballen weer in de jus en serveer. Tip: Geen zin of tijd voor appelmoes? Je kan de appeltjes ook als snack bewaren.