Spaghetti met vegan ‘coquilles’ van boleet en Portugese salade
Vegan
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 4 stuks boleten
- 30 gram pijnboompitjes
- 2 el (!) rode ui
- 1.5 stuks komkommer
- 0.5 stuks groene paprika
- 250 gram cherrytomaatjes
- 200 gram spaghetti
- 1 stuks venkel
- 1 stuks rode peper
- 300 gram Nieuw Zeelandse spinazie (uit NL)
- 1 bosje peterselie
In Huis
- 2 el citroensap (uit een flesje)
- 3 el olijfolie extra vierge
- 2 tl gedroogde oregano
- olie om te bakken
- 4 tenen knoflook
- scheut/kneep witte wijn (of citroensap)
Recept stappen
- Bereid de ‘coquilles’ voor. Snij het hoedje van de boleten eraf (zie culitip). Snij de steel in plakken van 1 cm dik van de steel in coquillevorm. Leg minimaal 10 minuten in een bakje warm water met zout (verhouding 200 ml water, 0,5 tl zout).
- Zet een grote pan gezouten water met zout op voor de spaghetti.
- Bak de pijnboompitjes zachtjes in een droge (grote) koekenpan. Zet weg.
- Snipper de ui (2 el bij 4p) heel fijn. Maak in een slakom een dressing van de ui, citroensap en olijfolie extra vierge. Breng op smaak met gedroogde oregano, zout en peper.
- Schil de komkommer, halveer in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snij de komkommer en groene paprika in kleine blokjes van 0,5 cm. Snij de cherrytomaatjes net zo klein. Let op: de ingrediënten moeten echt klein gesneden worden! Meng goed door de dressing.
- Kook de spaghetti in 8-10 minuten al dente (wij vonden 50 gram pp genoeg, maar voor grotere eters is 75 gram pp aan te raden). Giet af en bewaar wat kookvocht.
- Verwarm olie in de eerder gebruikte koekenpan. Verwijder het hart en loof van de venkel en snij in reepjes, hak de rode peper fijn. Bak beide stevig aan, voeg zout toe.
- Haal de blaadjes van de spinazie en snij dunne steeltjes in stukjes (dikke stelen zijn te taai om te eten). Bak, als de venkel begint te bruinen, nog een paar minuten mee tot het iets is geslonken. Snij de knoflook in plakjes, voeg op het laatst toe, schep om en blus af met een flinke scheut witte wijn of kneep citroensap (ca 2 el bij 4p). Doe in een schaal, hou warm. Veeg de pan schoon voor de boleten.
- Dep de plakken boleet droog met keukenpapier. Verwarm olie in de koekenpan en bak 4 a 5 minuten per kant goudbruin en gaar. Breng op smaak met peper en zout.
- Hak de peterselie fijn. Meng de spaghetti en peterselie door de venkel en spinazie. Voeg een flinke scheut olijfolie extra vierge en eventueel een lepeltje kookvocht toe en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de vegan ‘coquilles’ erover en bestrooi met de pijnboompitten. Serveer met de salade.
- CULITIP: Gooi de hoedjes niet weg, maar snij in reepjes en bak in wat boter met wat gehakte knoflook. Garneer met peterselie en serveer op toast als klein voorafje.