Soto ayam (kip) van Bartje boemboe met amsoi en een gekookt eitje
Kip
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 600 gram aardappelen Nicola
- 1 pakje boemboe voor soto ayam
- 2 stengel bleekselderij
- 1 stuks prei
- 200 stuks wortel
- 400 gram kipdijstukjes Indonesisch gekruid
- 4 stuks eieren
- 300 gram amsoi
- 0.5 bosje peterselie
In Huis
- olie om te bakken
- 1000 ml water
- 1 blokje (voor 500 ml) kippenbouillon
Recept stappen
- Zet de waterkoker aan voor de eieren.
- Zet een pan met een klein laagje water met zout op voor de aardappels. Schil de aardappelen en snij in kleine blokjes van 1-2 cm. Breng aan de kook en kook gaar in ca. 5 minuten. Giet en spoel koud af.
- Verwarm olie in een soeppan met dikke bodem. Fruit de boemboe twee minuten op laag vuur.
- Snij intussen de groenten. Snij de bleekselderij in plakjes (zie tip) en voeg toe. Kerf de prei in de lengte en spoel schoon onder koud stromend water. Snij in dunne ringen en voeg toe. Schil de wortel, halveer in de lengte en snij in halve maantjes. Voeg toe. Bak het geheel nog een paar minuten.
- Voeg de aangegeven hoeveelheid kokend water en het kippenbouillonblokje toe. Doe de kip in de pan, breng aan de kook en laat 8-10 meekoken.
- Breng voor de eieren een pan water aan de kook en kook de eieren ca. 9 minuten voor een hardgekookt ei. Giet en spoel koud af.
- Haal de kip uit de pan – check even of deze gaar is – leg op een bord en ‘pluk’ de kip met twee vorken in stukjes.
- Spoel de amsoi af. Gooi evt. taaiere delen van de steel weg en snij de malsere delen in stukjes. Snij het blad in repen. Voeg vlak voor het serveren toe aan de soep en kook 2 minuten mee.
- Hak de peterselie (incl. dunne steeltjes) fijn. Pel de eieren en halveer.
- Verdeel de aardappel en de kip over de (soep)borden en schep de hete soep eroverheen. Serveer met een eitje per persoon en peterselie naar smaak.
- Tip: Hou eventueel wat blad van de bleekselderij apart voor garnering. Goed om te weten: De kip voor 2p is gekruid met ½ el ketjap manis, ½ el citroensap, ½ knoflookpoeder, ½ tl sambal manis, ¼ tl gemberpoeder, ¼ tl komijnpoeder, ¼ tl kardemompoeder, ¼ tl korianderpoeder, ¼ tl zout.