Soto ajam
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 4 stuk(s) Kippendijfilet
- 2 stuk(s) Uien
- 50 g Spitskool
- 3 stuk(s) Aardappelen
In Huis
- 3 tl Korianderpoeder
- 3 teentje(s) Knoflook
- 4 cm Gember
- 2 el Koenjit
- 2 el Zonnebloemolie
- 2 stengel(s) Citroengras
- 4 stuk(s) Eieren
- 2 stuk(s) Lente-ui
- 300 g Rijst
- naar smaak Gebakken uitjes
- naar smaak Bladselderij
- naar smaak Sambal
Recept stappen
- Snij de kippenpoten op het gewricht in tweeën. Leg in een pan en schenk er water op tot de kip onder staat. Laat op laag vuur een uur tot anderhalf uur trekken tot de kip boterzacht is.
- Maak in de tussentijd een boemboe. Pel en snipper de uien grof. Pel de knoflook. Schil de gember en snij in dunne plakjes. Maal de uien, knoflook en gember met een staafmixer of keukenmachine tot een fijne pasta. Voeg de korianderpoeder toe en puls nog een keer door de pasta.
- Verwarm de olie in een pan en fruit de boemboe. Kneus de sereh en fruit samen met de koenjit mee. Schep een klein beetje kippenbouillon bij de boemboe en roer los. Voeg toe aan de kippenbouillon incl. de sereh. Laat zachtjes verder koken.
- Controleer na 1 tot anderhalf uur of de kip gaar is en laat eventueel verder koken. Hoe langer je de kip laat garen hoe smaakvoller de soep wordt. Haal de gare kip uit de bouillon en laat iets afkoelen. Verwijder het vel en pluk het vlees zo fijn mogelijk van de botten. Breng de soto ajam op smaak met zout.
- Schil en snij de aardappels in plakjes van circa 1 centimeter dik. Kook de aardappels gaar, giet af en laat uitwasemen.
- Kook de rijst gaar volgens de bereidingswijze van de verpakking. Kook de eieren in circa 10 minuten hard. Laat schrikken onder koud water, pel en halveer. Snij de lente-ui in dunne ringen. Snijd de kool in flinterdunne reepjes.
- Schep wat rijst op de borden. Verdeel er aardappels, rijst, eieren, lente-ui, kool en kip over. Schenk de soep erover en garneer met de gebakken uitjes en knoflook en bladselderij. Serveer de sambal er apart bij.