Soep van palmkool, kikkererwten en spelt en brood van de Veldkeuken
Vegetarisch, Vegan
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 200 gram spelt
- 2 stuks ui
- 2 stuks meiraap
- 250 gram wortel geel
- 1 blikje tomatenstukjes
- 1 stuks landbrood
- 200 gram palmkool
- 1 potje kikkererwten
- 1 stuks rode peper
- 2 stuks lente-ui
In Huis
- 1 liter water
- 2 blokje (voor 500 ml) groentebouillon
- olie om te bakken
- 2 teen knoflook
- 1 tl kaneel
- 2 tl tijm
- 0.5 tl piment (optioneel)
- 2 blaadje laurier
- kneepje citroensap uit een flesje
Recept stappen
- Spoel de spelt af en zet op met de aangegeven hoeveelheid water en bouillonblokje(s). Breng aan de kook, dek af en laat zachtjes voorkoken. Je doet de spelt later bij de soep en in totaal moet ze 35 minuten koken.
- Verhit olie in een soeppan met dikke bodem. Hak de ui en de knoflook fijn en fruit zachtjes in de olie. Schil de meiraap en snij in stukjes van ca. 1,5 cm. Schil de peen, halveer in de lengte en snij halve maantjes van ca. 0,5 cm. Bak mee met het ui-knoflook mengsel.
- Schep de kaneel en tijm erdoor als de ui glazig is gevolgd door de tomatenstukjes. Heb je piment in huis? Is een grappige toevoeging. Voeg de spelt incl. bouillon toe samen met het laurierblad toe. Dek af en laat het geheel doorkoken tot de spelt gaar is.
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bak het brood in ca. 10 minuten af.
- Breng een pannetje met een laagje gezouten water aan de kook. Snij met een scherp mes de taaie delen van de nerven uit de palmkoolbladeren en snij in repen. Heb je het kroontje van de plant gekregen (dus een bosje wat kleinere bladeren), laat de nerf dan zitten, die is nog mals genoeg. Blancheer ca. 6 minuten. Giet en spoel koud af.
- Snij de stengelui in ringetjes.
- Voeg de laatste 5 minuten de kikkererwten bij de soep. Snij de rode peper in stukjes en voeg toe (laat de zaadjes zitten voor extra pit). Voeg vlak voor het serveren de palmkool bij de soep en breng op smaak met wat citroensap en peper en zout.
- Garneer de soep met de stengelui. Zet een bakje olijfolie met zout op tafel om het brood in te dopen.