Snelle snert van groene linzen en doperwten met rookworst, roggebrood en katenspek
Varken
- Totale tijd minuten

Ingrediënten
In de box
- 240 gram groene linzen
- 1 stuks gele ui
- 300 gram knolselderij
- 200 gram (ca.) aardappelen Nicola (los)
- 200 gram wortel
- 2 stuks prei
- 4 stuks rooksworsten
- 0.5 bosje peterselie
- 1 pot(je) doperwten
- 8 sneetje roggebrood
- 100 gram katenspek
In Huis
- olie om te bakken
- 2 tl tijm
- 1200 ml kokend water
- 3 blokje (voor 500 ml) groentebouillon
- 2 blaadjes laurier
- kneepje citroensap (mag uit flesje)
- naar smaak boter
Recept stappen
- Zet de linzen in een pannetje goed onder heet (of kokend) water. Breng aan de kook en kook ca. 25 minuten voor – straks gaan de linzen bij de soep.
- Snipper de ui. Verhit olie in een stevige soeppan en fruit de ui zachtjes. Snij dunne plakken van de knolselderij, schil ze en snij in kleine blokjes. Voeg bij de ui. Schil de aardappel en de wortel, snij in kleine blokjes en voeg bij de ui. Voeg ook de tijm toe en bak zachtjes verder.
- Kerf de prei in de lengte in en spoel zand er tussenuit. Snij in dunne ringen en voeg toe, schep een paar keer om en voeg het (kokende) water en de bouillonblokjes toe samen met het laurierblaadje. Breng aan de kook en laat afgedekt ca. 20 minuten zachtjes koken.
- Verwarm intussen de rookworsten in het plastic in een pan met water. Laat niet aan de kook komen!
- Hak de peterselie (incl. dunne steeltjes) fijn voor garnering.
- Giet de linzen als ze gaar zijn af in een vergiet, samen met de doperwten uit de pot. Voeg bij de soep als de groenten gaar zijn en warm nog even mee.
- Verwijder de laurier! Pureer de soep grof met de staafmixer. Check of er nog wat water bij moet. Breng goed op smaak met peper en evt. nog een beetje zout en een kneepje citroensap.
- Schep de soep op en leg er gesneden stukjes worst in. Garneer met de peterselie. Besmeer het roggebrood met boter en beleg met het katenspek.