Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Snelle ragù met cavolo nero, courgette en Hollandse ‘Parmezaan’

Rund

  • Totale tijd minuten
2024 41 WB ragu knolselderij cavolo nero courgette stokalde fryske 0751

Ingrediënten

In de box

  • 400 gram rundergehakt gekruid
  • 1 stuks gele ui
  • 200 gram knolselderij
  • 200 gram wortel
  • 2 stuks courgette
  • 1 bosje majoraan
  • 70 gram tomatenpuree
  • 600 gram passata
  • 300 gram cavolo nero
  • 300 gram spaghetti volkoren
  • 80 gram Stokâlde Fryske

In Huis

  • olie om te bakken
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 tl (bruine) suiker
  • 1 stuks laurierblad (optioneel)
icon package

Recept stappen

  1. Zet een grote pan water met zout op. Hier ga je de spaghetti en de cavolo nero in koken.
  2. Verhit olie in een stoof- of hapjespan met dikke bodem. Leg het gehakt in zijn geheel in de olie en laat op hoog vuur bruinen. Draai om en laat ook de andere kant bruinen. Doel is lekker aanbaksel te krijgen op de bodem van de pan.
  3. Snipper intussen de ui. Schil en snij de knolselderij in kleine blokjes van ca. 1 cm. Schil de wortel en snij in dunne halve maantjes. Snij de courgette in de lengte in vieren en snij partjes van ca. 1 cm. Ris de blaadjes majoraan van de takjes en hak grof.
  4. Verdeel het gehakt met een houten spatel in stukjes terwijl het vuur hoog staat.
  5. Schuif het gehakt naar één kant van de pan en voeg de ui, wortel, knolselderijblokjes, courgette en majoraan toe. Bak ca. 5 minuten. Pers de laatste minuut de knoflook erbij.
  6. Maak een kleine ruimte in het midden van de pan en bak de tomatenpuree een minuut aan om te ontzuren. Voeg de balsamicoazijn toe samen met de passata en de (bruine) suiker. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat afgedekt pruttelen met eventueel een laurierblad.
  7. Spoel de cavolo nero af. Snij met een scherp mes een stukje langs de nerf aan de onderkant van de steel en ris vervolgens met je handen het blad van de nerf. Snij het blad in dunne reepjes.
  8. Doe de spaghetti in de pan, breng opnieuw aan de kook en zet een timer voor 4 minuten. Voeg na 4 minuten de cavolo nero toe en kook nog 5 a 6 minuten, tot de pasta al dente is en de cavolo nero gaar. Giet en spoel kort koud af en bewaar wat kookvocht(!).
  9. Voeg de spaghetti en cavolo nero toe aan de ragù en breng het geheel op smaak met peper en zout. Voeg eventueel wat kookvocht toe.
  10. Serveer de spaghetti en laat ieder naar wens Stokâlde Fryske (Hollandse ‘Parmezaan’) erover raspen.
  11. Wil je het gehakt zelf namaken? Het gehakt voor 2p is gekruid met 1tl korianderpoeder, 1tl komijnpoeder, 1tl venkelzaad, 1tl gedroogde tijm. Het gehakt is al gezouten!