Smeuïge parelgort met geroosterde groenten en Italian aged kaas
Vegan
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 1 stuks sjalot
- 300 gram parelgort
- 1 stuks sinaasappelrasp
- 300 gram peen
- 300 gram pastinaak
- 500 gram spruiten
- 0.5 stuks sinaasappelsap
- 30 gram amandelschaafsel
- 300 gram oesterzwammen
- 150 gram bleekselderijhart
- 30 gram koriander (zie tip 1) en dille
- naar smaak Italian aged (zie tip 2)
In Huis
- 600 ml water
- 1 blokje groentebouillon
- vegan boter en olie om te bakken
- 2 teen knoflook (met schil)
- 2 el rode wijnazijn
- 4 el olijfolie extra vierge
Recept stappen
- Verwarm de oven voor op 220 graden. Bereid de bouillon voor.
- Verwarm vegan boter en olie in een afdekbare wok of hapjespan. Snipper de sjalot en fruit zachtjes. Voeg wanneer glazig de parelgort toe. Bak een minuut mee. Voeg zoveel bouillon toe dat het ca. 2 cm. onder staat, dek af (!) en laat zachtjes garen in ca. 30 minuten. Roer af en toe en voeg wanneer nodig wat bouillon toe (de bouillon hoeft niet op).
- Rasp de sinaasappel en zet weg. Het sap heb je later nodig.
- Schil de peen en pastinaak en snij in blokjes van ca. 1 cm. Schoon de spruitjes en halveer grotere exemplaren. Meng met olie, peper en zout. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat, leg de knoflook (met schil) ertussen en knijp het sinaasappelsap eroverheen. Schuif in de oven voor ca. 20 minuten.
- Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan tot deze begint te kleuren. Schep uit de pan en zet weg.
- Scheur de oesterzwammen in grove stukken. Meng met olie, peper en zout en schuif in een ovenschaaltje de laatste 10 minuten naast de groenten in de oven.
- Snij het bleekselderijhart (het binnenste lichtgroene deel) in dunne plakjes. Hak de koriander en dille fijn (incl. dunne steeltjes).
- Maak in een kommetje een dressing van de sinaasappelrasp, rode wijn azijn, olijfolie extra vierge. Druk de gepofte knoflook uit de schil, prak en meng erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
- Check of de parelgort gaar is. Hij moet nog een beetje nat zijn, en, let op, de parelgort houdt altijd een stevige bite. Draai het vuur uit, roer de bleekselderij, kruiden, dressing en naar smaak de Italian aged kaas erdoor (zie tip 2) en laat afgedekt staan.
- Schep de parelgort in de borden, verdeel de groenten erover en garneer met het amandelschaafsel en royaal Italian aged kaas.
- 1: Zo kun je koriander en peterselie uit elkaar houden: koriander heeft een ronder blad dan peterselie. 2: Wij deden 1el Italian aged kaas per persoon.