Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Skrei met spekcrumble, wortelpeterselie-aardappelpuree en gesmoorde groenten

Vis

  • Totale tijd minuten
2025 14 WB skrei spekcrumble wortelpeterselie aardappel puree gesmoorde groenten 19435

Ingrediënten

In de box

  • 100 gram (ca.) spekreepjes
  • 400 gram wortelpeterselie
  • 1000 gram aardappelen Doré
  • 1 stuks prei
  • 250 gram (ca.) wortel
  • 1 stuks citroen
  • 4 filets skrei

In Huis

  • boter en olie om te bakken
icon package

Recept stappen

  1. Maak de spekcrumble (let op! de spekreepjes gebruik je deze week voor twee gerechten). Verhit een klein scheutje olie in een koekenpan en bak de spekreepjes knapperig in ca. 8 minuten. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. De pan (inclusief bakvet!) gebruik je later nog voor het bakken van de vis.
  2. Schil intussen de wortelpeterselie en aardappelen en snij in stukken van ca. 2 cm. Zet samen op in een laagje water met zout. Kook gaar in ca. 15 minuten.
  3. Kerf de prei in de lengte in en spoel zand er tussenuit. Snij in stukken van ca. 10 cm en vervolgens in de lengte in kwarten. Schil de wortel en snij in plakjes van ca. 1 cm. Verwarm boter en/of olie in een afdekbare wok of hapjespan. Roerbak de groenten een paar minuten, voeg een snufje zout toe. Dek af, zet het vuur laag en laat zachtjes(!) gaar smoren in 10-15 minuten.
  4. Rasp de citroen. Hak de spekreepjes met een hakmes tot een fijne crumble als deze wat zijn afgekoeld.
  5. Dep de vis droog en kruid met zout en peper. Verhit boter en olie in de koekenpan. Wacht tot de boter stopt met bruisen en wat bruint. Bak de vis ca. 4 minuten op de huid en daarna nog 2 minuten op de filetkant.
  6. Giet de aardappel en wortelpeterselie af, maar bewaar wat kookvocht. Stamp tot een smeuïge puree met een klont boter en wat kookvocht. Voeg de citroenrasp toe. Breng op smaak met zout, peper en een kneepje citroensap (ca. 0,5 el voor 2p). Snij van de overgebleven citroen eventueel plakjes ter garnering bij de vis.
  7. Serveer de skrei met de spekcrumble, puree en de gesmoorde groenten.