Scholfilet met gegrilde asperges en gepofte krieltjes
Vis
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 800 g Groene asperges
- 800 g Krieltjes
- 4 filet(s) Schol
In Huis
- 4 el Olijfolie (extra vierge)
- 4 teentje(s) Knoflook
- 1 tl Suiker
- om te bakken Olie
- naar smaak Citroen
- om te bakken Boter
- naar smaak Peper en zout
Recept stappen
- Verwarm de oven voor op 200 graden en breng alvast een grote pan met water en zout aan de kook voor het blancheren van de asperges.
- Was de krieltjes en halveer ze door de lengte. Leg ze in een ovenschaal of bakplaat en hussel ze met olijfolie, peper en zout. Kneus de knoflooktenen en leg die erbij. Schuif in de oven gedurende 25-30 minuten.
- Spoel de asperges af en snij het onderste houterige deel eraf, ongeveer 1-2 cm.
- Voeg 1 tl suiker toe aan het water en blancheer de asperges, dat wil zeggen, kook ze 2 minuten vanaf het moment dat het water weer kookt. Giet de asperges af en spoel af met koud water zodat ze mooi groen blijven. Besprenkel ze met een beetje olijfolie voor het grillen.
- Gril de asperges in een droge grill pan tot ze en mooi kleurtje krijgen. Besprenkel met grof zeezout (en evt. met een kneepje citroensap) en dek af met folie om warm te houden.
- Je kan de asperges ook even bakken in een beetje boter, wat je lekkerder vindt.
- Snij de citroen in partjes voor bij de vis.
- Ga nu de vis bakken. Verwarm in een koekenpan een klont boter. Als de boter stopt met schuimen en wat bruin wordt, bak je de scholfilet om en om mooi bruin en gaar. Bestrooi met wat zout en peper en serveer met de krieltjes en de asperges.
- Wijnsuggestie: Picpoul de Pinet - Domaine des Lauriers (Languedoc, Frankrijk)
- Let op: bewaar wat asperges voor de minestrone soep.<br>Tip: maak eventueel nog wat gemengde sla klaar mocht je over hebben.