Rundergehaktballetjes met bleekselderij en citroen
Rund
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 400 g Bleekselderij
- 2 stuk(s) Uien
- 400 g Rundergehakt
In Huis
- 4 teentje(s) Knoflook
- 25 g Peterselie
- 1 tl Kaneel
- 1 tl Pimentpoeder
- 1 tl Nootmuskaat
- 1 tl Kardemompoeder
- 1 tl Zwarte peper
- 300 g Witte rijst
- 3 el Olie
- 2 takje(s) Tijm
- 1 el Citroensap
- 400 ml Kippenbouillon
- naar smaak Peper en zout
Recept stappen
- Snij de bleekselderij in dunne plakjes, snij 3 teentjes knoflook in plakjes, snipper de ui en hak de peterselie fijn.
- Doe het rundergehakt met 1 teentje geperste knoflook, gehakte peterselie, kaneel, pimentpoeder, nootmuskaat, kardemompoeder en zwarte peper in een schaal en meng goed met je handen of een vork. Breng op smaak met peper en zout. Maak er kleine balletjes van, ongeveer de grootte van een golfbal. Zet even weg in de koelkast om op te laten stijven.
- Maak terwijl de gehaktballetjes opstijven de rijst volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de gehaktballetjes om en om bruin in ca. 5 minuten. Haal de balletjes uit de pan m.b.v. een schuimspaan en zet weg.
- Bak de ui in het overgebleven braadvet zachtjes aan. Voeg de plakjes knoflook en de blaadjes tijm toe een bak 3 minuten mee. Voeg dan de bleekselderij, het citroensap en 100 ml bouillon toe. Breng op smaak met gemalen peper. Wees niet te zuinig. Kook zachtjes ca. 5 minuten. Doe de gehaktballetjes erbij en voeg de rest van de bouillon toe. Laat ca. 25 minuten zachtjes koken. De bouillon moet in die tijd flink inkoken tot een beetje kleverige saus.
- Serveer met de gekookte rijst.
- Tip: combineert goed met een eenvoudige wortelsalade!