Romige zuurkool met Reade Jutter, yacon, bataat, wortelpeterselie en walnoten
Vegetarisch
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 600 gram aardappelen Doré
- 0.5 zak zoete aardappel oranje
- 2 stuks sjalot
- 1 pak vatverse zuurkool
- 200 ml sojacuisine
- 300 gram yacon
- 160 gram Reade Jutter kaas
- 80 gram walnoten
In Huis
- olie om te bakken
- 2 tl paprikapoeder
- 3 tl kerriepoeder
- 2 tl suiker
- 3 el mosterd
- 1 klont boter
Recept stappen
- Was de aardappelen en zoete aardappel, verwijder eventueel lelijke plekjes en snij in stukken van ca 3 centimeter. Zet net onder water, voeg wat zout toe en breng afgedekt aan de kook. Kook gaar in 15 – 20 minuten.
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Snipper de sjalot en fruit zachtjes in een soeppan in wat olie glazig. Voeg zout toe.
- Spoel intussen de zuurkool af in een vergiet (als je juist erg van zuur houdt, spoel dan minder of niet af: vatverse zuurkool is al minder zuur van zichzelf). Druk het vocht eruit.
- Fruit het paprika- en kerriepoeder even mee met de glazige sjalot. Meng de soja cuisine, suiker en mosterd erdoor. Pluk de zuurkool los en voeg toe. Warm zachtjes op.
- Schil de yacon (die met de zwarte modderige schil) en snij in kleine blokjes van 0.5 cm. Voeg bij de zuurkool.
- Giet de aardappelen af (bewaar wat kookvocht!). Stamp fijn met een flinke klont boter en indien nodig nog wat kookvocht (voeg ook een beetje kookvocht bij de zuurkool) en breng goed op smaak met peper en zout.
- Meng de zuurkool en puree door elkaar en verdeel in de ovenschaal. Snij de kaas in plakjes en verdeel over de zuurkool. Bestrooi met wat peper en schuif gedurende 10 minuten in de oven totdat de kaas goudbruin is.
- Hak de walnoten grof. Bak even in een droog koekenpannetje.
- Serveer de zuurkoolschotel met de walnoten.
- Leuk om te weten: De yacon wordt ook wel appelwortel genoemd en komt oorspronkelijk uit de Andes, maar voor ons geteeld door de Waog, in Limburg. Ook heel lekker in blokjes in de yoghurt met wat honing en walnoten.