Romige gehaktballetjes en spitskoolparten met couscous
Kalf
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 1 stuks spitskool
- 400 gram daslook-kalfsgehakt
- 1 stuks ui
- 300 gram oranje bataat
- 200 gram paarse peen
- 15 gram peterselie
- 200 gram Griekse yoghurt
In Huis
- olie en boter om te bakken
- 30 gram amandelschaafsel
- 250 gram couscous
- scheut olijfolie extra vierge
- kneepje citroensap (mag uit een flesje)
Recept stappen
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snij de spitskool in kwarten (laat de stronk zitten, zodat hij niet uit elkaar valt) en bestrooi met zout. Leg de kwarten en een flinke klont boter in een koekenpan (evt. in 2 pannen of in 2 keer). Verwarm de pan en bak de spitskool ca. 2-3 minuten per snijkant. Leg de parten vervolgens in een ovenschaal en schenk de boter uit de pan erover. Bak 15-20 minuten in de oven.
- Rooster het amandelschaafsel zachtjes in een droog koekenpannetje tot ze kleurt. Hou apart.
- Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Breng op smaak met zout.
- Draai balletjes ter grootte van een pingpongbal van het gehakt, 3 à 4 p.p.. Verwarm wat olie in de spitskool-koekenpan en bak langzaam bruin en gaar in ca. 10 minuten. Snipper de ui en bak mee.
- Schil en snij de bataat en peen in kleine blokjes van 0,5 cm. Bak in wat olie in de (voor amandelschaafsel gebruikte) koekenpan, voeg 2 el (bij 4p) water toe, dek af en laat in ca. 5 minuten gaar smoren. Breng op smaak met peper en zout.
- Hak de peterselie fijn.
- Haal de balletjes uit de pan als ze gaar zijn en roer de yoghurt door het ui- mengsel. Warm even mee en leg de balletjes weer terug.
- Roer een goede scheut olijfolie extra vierge door de couscous. Meng de bataat en peterselie erdoor. Breng op smaak met peper, zout en een kneepje citroensap. Serveer met de romige balletjes en geroosterde spitskool. Bestrooi met het amandelschaafsel.