Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Risotto van parelgort met wintergroenten, kastanjechampignons, miso en fris slaatje

Vegetarisch

  • Totale tijd minuten
200 EBE1

Ingrediënten

In de box

  • 2 stuks prei
  • 200 gram koolrabi
  • 300 gram parelgort
  • 50 gram pistachenootjes
  • 80 gram Graafstroom extra belegen
  • 350 gram kastanjechampignons
  • 75 gram winterpostelein
  • 2 stuks roodlof
  • 2 el miso

In Huis

  • 1000 ml kokend water
  • olie om te bakken
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 blokjes (voor 500 ml) groentebouillon
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 tl (Dijon) mosterd
  • 1 el balsamicoazijn
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • klontje boter
icon package

Recept stappen

  1. Zet de waterkoker aan met de aangegeven hoeveelheid water voor de bouillon.
  2. Verwarm olie in een afdekbare wok pan. Kerf de prei in de lengte en spoel schoon. Snij in ringen. Bak op middelhoog vuur. Schil de koolrabi grondig, vooral de onderkant. Rasp grof en bak mee. Hak de knoflook, voeg toe samen met wat zout.
  3. Voeg de parelgort toe en bak even mee. Bereid intussen de bouillon voor. Blus de parelgort af met de witte wijnazijn. Voeg 2/3 van de bouillon toe, roer door en doe de deksel op de pan. Laat ca. 20 min zachtjes pruttelen totdat de parelgort gaar is; hij blijft een goeie bite houden! Laat niet helemaal droog koken, hij moet een beetje nat en smeuïg blijven; gebruik zo nodig wat van de achtergehouden bouillon.
  4. Rooster intussen de pistachenootjes in een grote droge koekenpan op zacht vuur goudbruin. Pas op dat ze niet verbranden! Laat afkoelen op een bordje. Rasp de kaas met een fijne rasp, zet weg.
  5. Snij de champignons in kwarten of achtsten. Verwarm olie in de eerder gebruikte koekenpan. Bak ca. 5 minuten bruin op hoog vuur. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Hak de pistachenootjes fijn.
  7. Maak in een saladekom een vinaigrette van de (Dijon) mosterd, balsamicoazijn, olijfolie extra vierge, peper en zout. Verwijder de wortels (niet de steeltjes!) van de winterpostelein en hak grof. Was m.b.v. een slacentrifuge. Verwijder het hart van de roodlof en snij in ringetjes. Bewaar de helft van de postelein (deze roer je later door de parelgort). Meng de rest inclusief roodlof door de vinaigrette.
  8. Roer de boter, miso, kaas en champignons door de parelgort. Breng op smaak met peper. Schep de overige winterpostelein door de parelgort. Dek af en laat nog een paar minuten staan. Verdeel over de borden. Garneer met de pistachenootjes. Serveer samen met de salade.