Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Risotto met spruitjes en citroen, blauwe kaas, dragon en tijm

Vegetarisch

  • Totale tijd minuten
Wk-5-risotto-spruitjes-tijm-dragon-blauwe-kaas-min

Ingrediënten

In de box

  • 1 stuk(s) Uien
  • 500 g Spruiten
  • 1 el Tijmblaadjes
  • 2 stuk(s) Citroen
  • 400 g Risottorijst
  • 100 g Blauwschimmelkaas
  • 10 g Dragon
  • optioneel Rucola

In Huis

  • 1 klont(en) Boter
  • Olie om te bakken
  • 2 teentje(s) Knoflook
  • 1 liter Water
  • 2 blokje(s) Groentebouillon
  • 200 ml Droge witte wijn
  • naar smaak Peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. 1. Verwarm de boter en olie in afdekbare wok of hapjespan. Snipper de ui en fruit onder af en toe roeren 10 minuten tot hij licht gekarameliseerd is. Knijp de knoflook erbij.
  2. 2. Bereid de bouillon voor en hou warm.
  3. 3. Maak de spruiten schoon. Snij 2/3 ervan in vieren en 1/3 in zo dun mogelijke plakjes.
  4. 4. Ris de tijm en voeg bij de ui. Schaaf met een fijne kaasschaaf van de helft van de citroen wat lange fijne reepjes van de schil (zonder te veel wit mee te nemen, dat is te bitter). Voeg toe en bak nog 2 minuten. Rasp de andere helft van de schil en bewaar.
  5. 5. Bak de spruitjesparten in wat olie op hoog vuur bruin. Voeg dan wat water toe en doe de deksel op de pan. Laat ze ca. 10 minuten stoven, totdat ze gaar zijn naar wens. Check tussendoor.
  6. 6. Roer de rijst bij de ui met de plakjes spruitjes en roerbak 1 minuut. Giet de wijn erover (heb je geen wijn, voeg dan 2 el citroensap toe). Laat de alcohol verdampen en begin met toevoegen van de bouillon. Draai het vuur halfhoog en voeg steeds een soeplepel bouillon toe; laat de bouillon volledig door de rijst opnemen voordat je weer een nieuwe portie in de pan schept. Roer veelvuldig tot de rijst gaar is, maar in het midden van de korrel nog wat stevig. Zorg dat de risotto als die gaar is nog goed smeuïg is (voeg zo nodig nog een klein beetje bouillon toe) en breng op smaak met een kneep citroensap, peper en zout.
  7. 7. Kruimel de blauwe kaas bij de risotto. Snij de dragon fijn en voeg toe. Voeg de bewaarde citroenrasp toe. Roer de spruitjes er voorzichtig door en bewaar wat voor garnering. Serveer direct!
  8. Rucola kan optioneel!
  9. <br>Let op: je hebt vaker tijm, citroen en ui nodig deze week.