Risotto met prei, champignons, baby Romainesla, gekookt eitje en Fryske kaas
Vegetarisch, Snel klaar
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 2 stuks prei
- 3 stengel bleekselderij
- 300 gram blue japonrijst
- 4 stuks eieren
- 15 gram peterselie
- 100 gram Stokâlde Fryske kaas
- 2 stuks baby romaine sla
- 300 gram kastanjechampignons
In Huis
- 1000 ml water
- 2 blokje (voor 500 ml) (paddenstoelen)bouillon
- olie en boter om in te bakken
- 2 teen(tje) knoflook
- 2 tl gedroogde tijm
- 2 el witte wijn(azijn)
- scheut olijfolie extra vierge
Recept stappen
- Bereid de bouillon voor. Gebruik een paddenstoelenblokje als je dat hebt, maar het kan ook prima met groentebouillon.
- Kerf de prei in de lengte in en spoel het zand ertussenuit, snij in ringen. Verwarm olie en boter in een afdekbare wok of koekenpan. Bak de prei even aan. Snij de bleekselderij in halve maantjes, bak mee. Hak de knoflook fijn, voeg toe. Voeg ook de rijst en gedroogde tijm toe en schud een paar keer om. Blus af met de witte wijnazijn. Voeg 3/4de van de bouillon toe. Dek af en zet het vuur zacht. De rijst heeft ca. 20 minuten nodig om gaar te worden. Voeg meer bouillon toe als het droog dreigt te koken. Ze mag nog wat vochtig blijven en de bouillon hoeft niet op.
- Breng een pannetje water aan de kook voor de eieren. Kook, vanaf dat het water kookt 6-7 minuten voor een zacht ei, 7-8 minuten voor halfzacht ei (onze voorkeur) en 9-10 minuten voor een hard ei. Halveer de eieren.
- Hak de peterselie fijn (incl. steeltjes). Rasp de kaas. Verwijder het kontje van de romaine sla en snij in reepjes.
- Snij de champignons in partjes. Verwarm wat olie in een koekenpan en bak ca. 5 minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout.
- Meng, als de risotto gaar is, de champignons, romaine sla (zie tip), helft van de geraspte kaas en een flinke scheut olijfolie extra vierge door de risotto. Laat even afgedekt staan met het vuur uit.
- Bestrooi de risotto met de peterselie en rest van de kaas. Serveer met de halve eitjes.
- Je kan het slaatje ook als frisse toon naast de risotto eten als je dat lekkerder vindt. Maak dan even aan met een simpele vinaigrette.