Risotto met pesto, bloemkool ’steaks’, tuinbonen en za’atar olie
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 0.5 zakje zonnebloempitten
- 1 stuks sjalot
- 1 stuks prei
- 400 gram Blue Japonrijst
- 1 stuks bloemkool
- 2 potje tuinbonen
- 2 stuks bosui
- 0.75 bosje bladselderij
- kneepje citroensap
- 2 tl za'atar
In Huis
- 1 liter water
- 2 blokje voor 0.5 liter groentebouillon (zie: let op!)
- olie om in te bakken
- 1 tl gedroogde tijm
- 2 teen knoflook voor risotto
- 2 el witte wijnazijn
- 1 teentje knoflook voor pesto
- 6 el (milde) olijfolie
- 2 el olijfolie extra vierge
Recept stappen
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Rooster de zonnebloempitten (zie tip) zachtjes in een afdekbare wok of hapjespan (straks gebruik je die voor de sjalot). Let op een bordje en laat afkoelen.
- Snipper intussen de sjalot en bereid de bouillon voor. Verwarm een olie in de wok en fruit de sjalot. Voeg de gedroogde tijm toe. Snij de prei in ringen en was goed. Bak een paar minuten mee.
- Hak de knoflook fijn en voeg samen met de rijst toe. Schep om. Blus af met de witte wijnazijn. Laat verdampen en voeg ca. de helft van de bouillon toe. Dek af en kook zachtjes tot de bouillon is opgenomen (schep af en toe om). Voeg nieuwe bouillon bij de rijst wanneer dat nodig is. De rijst heeft ongeveer 20 minuten nodig om gaar te worden. Ze mag nog wat vochtig blijven en de bouillon hoeft niet op.
- Snij de bloemkool in plakken van ca. 2 cm dik. Het is niet erg als er roosjes afvallen. Meng met olie, zout, peper en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ca. 20 minuten in de oven.
- Giet de tuinbonen af en verwarm mee met de risotto vlak voordat ze klaar is. Snij de bosui in ringetjes en laat iets slinken in de risotto.
- Maak de pesto in het bakje van de staafmixer. Hak de selderij (incl. steeltjes) en knoflook grof en staafmix met de zonnebloempitten, (milde) olijfolie, zout, peper en een kneepje citroensap bij de pesto. Roer de pesto door de risotto als ze klaar is en dek af (vuur uit).
- Meng de za’atar met olie extra vierge, wat peper en zout. Besprenkel de bloemkool met de za’atar olie
- Let op! Tegenwoordig zijn blokjes soms voor één liter ipv een halve liter!
- Rooster alvast alle zonnebloempitjes en bewaar de helft voor het andere gerecht.