Relatief snelle moussaka met pittig slaatje
Lam, Kalf
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 600 gram Nicola aardappelen
- 2 stuks aubergine
- 400 gram lams-kalfsgehakt
- 1 stuks witte ui
- 50 gram tomatenpuree
- 350 gram passata
- 75 gram rucola
- 50 gram babyleaf sla
- 50 gram overjarige kaas
In Huis
- olie om te bakken
- 0.5 tl zout (voor het gehakt)
- 2 teen knoflook
- 2 tl oregano (gedroogd)
- 1 tl kaneel
- 1 blaadje laurier
- 30 gram boter
- 30 gram bloem
- 300 ml melk
- snufje nootmuskaat
- scheutje olijfolie extra vierge
- 1 kneepje citroensap (mag uit een flesje)
Recept stappen
- Zet een pan met een laagje gezouten water op voor de aardappels. Boen de aardappels en snij in dunne plakjes van ca. 0,5 cm. Kook ze 5 minuten voor. Giet en spoel koud af.
- Snij de aubergine in blokjes van 1 à 2 cm. Bak op hoog vuur in een grote koekenpan in flink olie. Hussel af en toe om en bestrooi na een poosje met wat zout. De aubergine moet goed zacht worden!
- Bak in wat olie in een andere wok of hapjespan het gehakt met de aangegeven hoeveelheid zout rul. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Voeg bij het gehakt als er wat vet is vrijgekomen en bak mee.
- Maak als het gehakt rul is een ruimte in het midden van de pan en fruit de tomatenpuree een minuutje aan. Meng door het gehakt en breng op smaak met de oregano en kaneel. Voeg de passata en laurier toe en laat ca. 10 minuten pruttelen en wat indikken.
- Verwarm de oven voor op de grill stand.
- Maak de bechamelsaus. Smelt de boter. Voeg de bloem toe en roer een paar minuten stevig zodat de bloem gaar wordt. Voeg de melk scheutje voor scheutje toe en roer goed met een garde tot je een gladde saus hebt. Voeg evt. nog een scheut melk toe als de saus te dik is. Zet het vuur uit en breng op smaak met peper, zout en een snufje nootmuskaat.
- Vet een grote ovenschaal in. Bedek de bodem met ca. de helft van de aardappelschijfjes, vervolgens alle gehakt-tomatensaus en daarna de aubergine. Dek af met de andere helft van de aardappels. Verdeel de bechamelsaus daar bovenop. Bak 5-10 minuten in de oven tot de bovenkant mooi bruin kleurt.
- Was de rucola en scheur grof. Meng met de baby leafsla. Leg op een schaaltje, besprenkel met olijfolie extra vierge, een kneepje citroensap, peper en rasp er de overjarige kaas overheen.