Pompoen-salierisotto met Italiaans gemarineerde kip en frisse venkelsalade
Kip
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 1000 gram flespompoen
- 1 stuks gele ui
- 1 bosje salie
- 400 gram Blue Japonrijst
- 1 stuks venkel
- 400 gram Italiaans gemarineerde kipdijstukjes
In Huis
- 4 teentjes knoflook
- olie/boter om te bakken
- snufje kaneel
- 1.5 stuks bouillonblokje (voor 500 ml)
- 1000 ml kokend water
- 1 el witte wijnazijn voor de risotto
- 1 el mosterd
- 1 el witte wijnazijn voor de vinaigrette
- 2 el olijfolie extra vierge
Recept stappen
- Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Schil de pompoen. Halveer en verwijder de zaden met een lepel. Snij het vruchtvlees in blokjes van ca. 2 cm. Meng in een mengkom met de hele knoflooktenen (in de schil), olie, peper en zout en optioneel een klein (!) snufje kaneel. Verspreid gelijkmatig over de bakplaat en rooster ca. 20 minuten in de oven.
- Bereid de bouillon voor.
- Verhit boter en/of olie in een afdekbare wok of hapjespan. Snipper de ui en fruit op laag vuur glazig. Snij één blaadje salie pp in fijne reepjes en bak even mee.
- Zet het vuur wat hoger, voeg de rijst toe en schep om tot de korrels glazig worden. Blus af met witte wijnazijn (tip) en roer door. Voeg een scheut bouillon toe en laat de bouillon op matig vuur afgedekt in de rijst trekken. Roer af en toe. Voeg telkens als de bouillon grotendeels is opgenomen nieuwe bouillon toe. De rijst moet ca. 20 minuten zachtjes koken om gaar te worden. De bouillon hoeft niet op.
- Maak intussen in een slakom een vinaigrette van de mosterd, witte wijnazijn, olijfolie extra vierge, peper en zout. Verwijder het loof en de onderkant van de venkel. Halveer de knol in de lengte en snij in zo dun (!) mogelijke plakjes. Voeg bij de dressing en schep goed om.
- Verwarm een beetje olie in een koekenpan. Bak de rest van de salieblaadjes in ca. 2 minuten knapperig en laat uitlekken op een stukje keukenpapier. Bak in dezelfde pan de kip rondom in 5 tot 8 minuten bruin en gaar.
- Druk de gepofte knoflook uit de schil. Prak met een vork fijn en roer door de risotto. Stamp de helft (!) van de pompoen met een vork of pureestamper grof en meng samen met de hele pompoenblokjes door de risotto. Voeg eventueel nog wat extra bouillon toe zodat het een smeuïg geheel wordt.
- Garneer de risotto met de salieblaadjes en serveer met de kip en de venkelsalade.
- Bodempje witte wijn over? Vervang de witte wijnazijn daarmee.