Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Pompoen-salierisotto met kastanjechampignons, pompoenpitjes en Hollandse ‘Parmezaan’

Vegetarisch

  • Totale tijd minuten
2024 41 VEGASNEL pompoenrisotto salie kastanjechampignons stokalde fryske 0690

Ingrediënten

In de box

  • 1 stuks flespompoen
  • 1 stuks gele ui
  • 1 bosje salie
  • 400 gram Blue Japonrijst
  • 60 gram pompoenpitten
  • 80 gram stokâlde Fryske
  • 60 gram rucola

In Huis

  • 1.5 stuks bouillonblokje (voor 500 ml)
  • 1000 ml kokend water
  • olie/boter om te bakken
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 teentje knoflook voor de paddenstoelen
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Schil de pompoen. Halveer en verwijder de zaden met een lepel. Snij het vruchtvlees in blokjes van ca. 2 cm. Meng in een mengkom met olie, peper en zout. Verspreid gelijkmatig over de bakplaat en rooster ca. 20 minuten in de oven.
  3. Bereid de bouillon en houd warm op laag vuur.
  4. Verhit boter en/of olie in een afdekbare wok of hapjespan. Snipper de ui en fruit op laag vuur glazig. Snij de salieblaadjes in fijne reepjes (tip) en voeg toe als de ui glazig is. Hak de knoflook fijn en bak 1 minuutje mee.
  5. Zet het vuur wat hoger, voeg de rijst toe en schep om tot de korrels glazig worden. Blus af met witte wijnazijn (tip) en roer door. Voeg een scheut bouillon toe en laat de bouillon op matig vuur afgedekt in de rijst trekken. Roer af en toe. Voeg telkens als de bouillon grotendeels is opgenomen nieuwe bouillon toe. De rijst moet ca. 20 minuten zachtjes koken om gaar te worden. De bouillon hoeft niet op.
  6. Rooster de pompoenpitten 2 tot 3 minuten in een droge koekenpan. Schep op een bord en laat afkoelen.
  7. Verwarm olie in een koekenpan. Roerbak de champignons 5 minuten op hoog vuur bruin. Pers er de laatste minuut een knoflookteentje bovenuit en bestrooi naar wens met zout en peper. Schep uit de pan en hou apart.
  8. Meng de pompoenblokjes door de risotto en plet met de achterkant van een spatel ongeveer de helft van de pompoen tot een puree. Roer goed door en voeg eventueel nog wat extra bouillon toe zodat het een smeuïg geheel wordt. Haal de pan van het vuur en roer vluchtig de rucola door de risotto.
  9. Meng de pompoenblokjes door de risotto en plet met de achterkant van een spatel ongeveer de helft van de pompoen tot een puree. Roer goed door en voeg eventueel nog wat extra bouillon toe zodat het een smeuïg geheel wordt. Haal de pan van het vuur en roer vluchtig de rucola door de risotto.
  10. Rasp de kaas in een kommetje en roer 2/3e door de risotto. Breng het geheel op smaak met peper en zout.
  11. Serveer de risotto met de champignons, pompoenpitjes en de overgebleven kaas.